Grūtnieču un maternitātes stāvoklī esošu sieviešu tiesiskais stāvoklis darba tiesiskajās attiecībās attiecībās - Upmale, Anda (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba mērķis ir veikt pētījumu un analīzi Darba likuma regulējumā, kā arī aplūkot tā atbilstību Eiropas Savienības tiesībām un judikatūrai jautājumos, kas attiecas uz grūtniecības un maternitātes stāvoklī esošu sieviešu tiesisko stāvokli darba attiecību nodibināšanā, to pastāvēšanas laikā, kā arī saistībā ar darba tiesisko attiecību izbeigšanu, kā arī aplūkot citu Eiropas Savienības dalībvalstu tiesisko regulējumu. Darba autore secina, ka Darba likums pēc būtības atbilst Eiropas Savienības tiesībām, tomēr konstatējamas Darba likuma nepilnības un direktīvas prasību neievērošana atsevišķos jautājumos, piemēram, rakstiska iemesla nepaziņošana uzsakot darba līgumu ar grūtnieci, sievieti maternitātes periodā pārbaudes laikā. Kā arī darba autore iesaka ietvert Darba likumā legāldefinīcijas, kas sekmētu izpratni, no kura brīža sievietes grūtniecības un maternitātes periodā iegūst priviliģētas tiesības sakarā ar īpašo stāvokli. Darbs sastāv no 3 nodaļām, kas iedalītas apakšnodaļās, un tā apjoms ir 48 lapas. Bakalaura darba izpētei izmantoti normatīvie akti, Latvijas un Eiropas Savienības tiesas judikatūra, kā arī doktrīna.

Aim of the thesis is to conduct research and analyses of the Latvian Labour Law, and to verify its conformity with the laws and case law of European Union (EU) regarding rights of pregnant and those under maternity status when entering into employment relationships, or during the term of employment or upon termination of employment, as well as review legal norms of other EU‘s member states. Author of the thesis concludes that Labour Law essentially is in line with EU laws however there are certain Labour Law shortcomings and failure to comply with the EU‘s directive on certain issues, such as not notifying reason of employment contract termination during the trial period. Author of the thesis suggests to include definitions of working pregnant women and women who are working during period of maternity into Labour Law, that facilitates understanding when they acquire the special rights. The thesis consists of 3 chapters, which are further divided in to subsections. The volume of the thesis is 48 pages. During the research of thesis literature, laws and case laws of Latvia and Court of Justice of the European Union has been used.
Legal status of pregnant women and those who are on a maternity period during labour relations.
Keywords: Juridiskā zinātne; grūtniecības stāvoklis; maternitātes stāvoklis; darba attiecību nodibināšana; uzteikums; grūtnieču tiesības