Magnētiskās rezonanses iespējas krūts vēža dinamikas izvērtēšanā neoadjuvantās ķīmijterapijas laikā - Robalde, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Krūts vēzis ir izplatītākā onkoloģiskā saslimšana sievietēm. Visjutīgākā krūts vēža izmeklēšanas metode ir magnētiskās rezonanses izmeklējums ar dinamisku skenēšanu. Magnētiskās rezonanses metode ir visprecīzākā, lai novērtētu krūts vēža atbildes reakciju neoadjuvantās ķīmijterapijas rezultātā. Pētījuma darba mērķis ir noskaidrot magnētiskās rezonanses metodes iespējas krūts vēža dinamikas izvērtēšanā neoadjuvantās ķīmijterapijas laikā. Pētījumā tika analizēta literatūra par magnētiskās rezonanses metodes izmantošanu krūts vēža izmeklēšanā un morfoloģisko, un kinētisko datu pēcapstrādi. Pētījuma rezultāti apstiprina, ka magnētiskās rezonanses metode precīzi attēlo krūts vēža morfoloģiskās un kinētiskās pazīmes, lai raksturotu vēža reakciju pēc terapijas. Atslēgas vārdi – vēzis, magnētiskā rezonanse, terapija.

Breast cancer is the most common cancer of the women. The most sensitive investigative technique to determine breast cancer is magnetic resonance imaging with dynamic scanning. Magnetic resonance imaging is the most accurate method for the assessment of breast cancer neoadjuvant chemotherapy response result. The goal of of this research is to clarify the possibilities of magnetic resonance techniques in assessing the dynamics of breast cancer to neoadjuvant chemotherapy. During research was studied literature on magnetic resonance imaging anatomy and morphologic and kinetic data post-processing. The study results confirm that magnetic resonance imaging method accurately represents breast cancer morphological and kinetic features in order to characterize the response of cancer after treatment. Keywords - cancer, magnetic resonance, therapy.
Role of MRI in monitoring of breast cancer response to neoadjuvant chemotherapy
Keywords: Medicīna