Simulēta un presbiopijas radīta apmiglojuma ietekme uz tuvuma darbu veiktspēju - Šperliņa, Annija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 44 lapām. Tas satur 19 attēlus, 5 tabulas un 69 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: novērtēt, kā mainās tuvuma darbu veiktspēja presbiopijas un simulētās presbiopijas grupas dalībniekiem pie dažādām apmiglojuma vērtībām. Dalībnieki: eksperimentā piedalījās 81 dalībnieks, 9 simulētās presbiopijas grupas dalībnieki (vidējais vecums 22 ± 2 gadi), 72 presbiopijas grupas dalībnieki (vidējais vecums 51 ± 3 gadi). Metode: tika veikts meklēšanas un lasīšanas uzdevums bez apmiglojuma un pie dažādiem apmiglojuma lielumiem. Rezultāti un secinājumi: lasīšanas ātrums nozīmīgi mainās visu grupu ietvaros pie 1,00 D apmiglojuma, toties meklēšanas uzdevuma laiks nozīmīgi mainās pie 0,50 D apmiglojuma. Atslēgas vārdi: presbiopija, dzīves kvalitāte, lasīšanas ātrums, meklēšanas uzdevums, apmiglojums.

Master thesis ir written in Latvian on 44 pages. It contains 19 images, 5 tables and 69 references to literature sources. Aim: evaluate how the perforamnce of near tasks changes in full presbioptic and simulated presbioptic group members on different levels of blur. Participants: in the study participated 81 participants, of whom nine was young adults (mean age 22 ± 2 years) and 72 presbioptic participants (mean age 51 ± 3 years). Method: a searching and reading task was done without and with different levels of blur. Results and conclusions: reading speed changes significant starting with 1,00 D blur in every group, but searching task time changes significant from 0,50 D blur. Key words: presbyopia, quality of life, reading speed, search task, blur.
The effect of simulated and presbyopic blur on performance of near tasks
Keywords: Fizika; presbiopija; dzīves kvalitāte; lasīšanas ātrums; meklēšanas uzdevums; apmiglojums