Aprūpes problēmas pacientiem ar nepārtrauktu nieru aizstājterapiju intensīvās terapijas nodaļā - Okuņeva, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba tēma ir „Aprūpes problēmas pacientiem ar nepārtrauktu nieru aizstājterapiju intensīvās terapijas nodaļā”. Tēmas aktualitāti nosaka nepārtrauktas nieru aizstājterapijas (NNAT) pielietošanas pieaugums. Šo terapiju parasti veic visu diennakti. NNAT laikā pacietiem var rasties dažādas aprūpes problēmas. Darba mērķis ir noskaidrot aprūpes problēmas pacientiem ar nepārtraukto nieru aizstājterapiju intensīvās terapijas nodaļā. Uzsākot darbu tiek izvirzīts pētījuma jautājums: „Kādas ir aprūpes problēmas pacientiem ar nepārtrauktu nieru aizstājterapiju intensīvās terapijas nodaļā?”. Bakalaura darbā tiek pielietota kvalitatīvā pētniecības metode. Pētniecības instruments ir strukturēta intervija. Pētījuma rezultātā tiek sasniegts mērķis un sniegta atbilde uz pētījuma jautājumu. Aprūpes problēmas pacientiem ar nepārtrauktu nieru aizstājterapiju ir hipotensija, tahikardija un hipo vai hipertermija, elektrolītu disbalanss, it īpaši kālija, kalcija un glikozes līmenis, apgrūtināti izmeklējumi un ierobežota grozīšana, kā rezultātā veidojas izgulējumi.

The theme of this bachelor thesis is “Nursing problems for patients with continuous renal replacement therapy in intensive care unit”. This thesis has become more relevant because of the increased use of the continuous renal replacement therapy. It seldom is performed nonstop all day long. During the therapy patients may have a variety of problems. The goal of this thesis is to explore the nursing problems for patients with continuous renal replacement therapy in intensive care unit. Starting the work a research question has been raised “what nursing problems do patients have with continuous renal replacement therapy in intensive care unit?”. The structured interview is used as a qualitative research method. The main goal of the research has been reached and the question of the thesis has been answered. Patients with continuous renal replacement therapy in intensive care unit may have hypotension, tachycardia, hypothermia or hyperthermia, electrolyte imbalances, especially potassium calcium and glucose levels, more problematic examinations and limited mobility which in turn contributes to formation of bedsores.
Nursing Problems for Patients with Continuous Renal Replacement Therapy in Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna; nieru aizstājterapija; nieru mazspēja; aprūpes problēmas; intensīvās terapijas nodaļa