Dzīvsudraba koncentrācijas noteikšana kūdrā un ūdenī - Ābola, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbs veltīts dzīvsudraba koncentrācijas mērījumiem kūdrā un ūdenī, izmantojot atomabsorbcijas spektrometru RA-915+ un tā palīgierīces RP-91 un RP-91C. Darba gaitā apgūta metodika dzīvsudraba koncentrācijas mērījumiem kūdrā, tā pielietota praktiskos mērījumos, un izstrādāta pamācība Hg koncentrācijas mērījumiem ūdenī. Šī darba ietvaros pirmo reizi Latvijā ir veikti Hg koncentrācijas mērījumi kūdrā. Noteikts Hg koncentrācijas sadalījums pa dziļumu Dižā Veiķenieku purva kūdrā. Šie rezultāti ataino dzīvsudraba daudzuma izmaiņas atmosfērā pēdējo 1350 gadu laikā. Paraugos tika pētītas koncentrācijas izmaiņas 2 gadu laikā. Dzīvsudraba koncentrācijas mērījumi veikti arī augsnes paraugā un leduslaikmeta kūdrā.

Bachelor thesis comprises mercury concentration measurements in peat and water, using Zeeman atomic absorption spectrometer RA-915+ together with its attachments RP-91 and RP-91C. For the mercury concentration determination in water, user manual in Latvian was created and the first sample preparation steps were performed. Within the framework of this work, Hg concentration measurements in peat in Latvia are done for the first time. Mercury was analyzed in several peat samples from a peat bog “Dižais Veiķenieks”. Mercury concentration depth profile was obtained. These results show the changes of the atmospheric mercury during the last 1350 years. The mercury concentration changes in the samples were observed during two years. The Ice age peat and soil samples were analyzed, too.
Determination of mercury concentration in peat and water
Keywords: Fizika