Labas pārvaldības nozīme mūsdienīgas pašvaldības darbībā - Frīdmane, Sanita (Latvijas Universitāte, 2021)
Mūsdienās liela uzmanība tiek pievērsta publiskās pārvaldes darbības uzlabošanai. Laba pārvaldība arvien biežāk tiek piesaukta kā viens no svarīgākajiem principiem valsts publiskās pārvaldes darbībā, un vietējā līmenī tam tiek piešķirta vislielākā nozīme, jo vietējā pašvaldība atrodas vistuvāk iedzīvotājiem un sniedz būtiskākos pakalpojumus. Maģistra darba tēmas izvēle balstās uz sabiedrībā un valsts pārvaldē aktualizētu jautājumu par pārmaiņu nepieciešamību publiskās pārvaldes darbībā, uzsverot publisko resursu efektīvāku pārvaldīšanu un lielāku sabiedrības iesaistīšanu valsts pārvaldes procesos. Tādējādi padarot valsts pārvaldi atvērtāku, atbildīgāku, pieejamāku un lēmumu pieņemšanas procesus caurskatāmākus. Labas pārvaldības augstākā dimensija ir vienota izpratne par vērtībām, uz kuru pamata tiek veidota valsts pārvaldes iekšējā organizācijas darbība un sadarbība ar iedzīvotājiem. Maģistra darba mērķis ir izpētīt labas pārvaldības principa un pašvaldības jēdziena ietvaru normatīvajos aktos, izvērtēt labas pārvaldības nepieciešamību vietējā pašvaldībā un sniegt priekšlikumus labas pārvaldības uzlabošanā. Atslēgvārdi: Laba pārvaldība, pārvaldība, pašvaldība, sabiedrības līdzdalība

Nowadays, significant attention is paid to the improvement of public administration. Sound governance is increasingly cited as one of the most important principles in the functioning of public administration, and it has been assigned the greatest importance at the local level, as the local government appears to be the closest to the people and provides essential services. The choice of the topic of the Master's Thesis is based on the topical issue of the need for changes in the operation of public administration, emphasizing more efficient management of public resources and greater involvement of the society in the public administration processes, thus, making public administration more open, accountable, accessible and the decision-making processes more transparent. The highest dimension of good governance is a common understanding of the values, on the basis of which the internal organization of the public administration and cooperation with the inhabitants is formed. The aim of the Master's Thesis is to study the framework of the principle of good governance, and the concept of local government in regulatory enactments, to evaluate the need for good governance in the local government, and to provide proposals for improving good governance. Keywords: Good governance, governance, local government, public participation
Importance of good governance in functioning of a local self government
Keywords: Tiesību zinātne; laba pārvaldība; pārvaldība; pašvaldība; sabiedrības līdzdalība