5-6 gadus vecu bērnu sadarbība grupā ka sociālo prasmju veicinātājs - Stepanova, Karina (Latvijas Universitāte, 2021)
Sociālās prasmes nodrošina sociālo adaptāciju, veido un uztur esošās sociālās attiecības un tām ir ilgtermiņa un īslaicīga ietekme uz indivīda dzīvi. Tāpēc pirmsskolas vecums ir izšķirošs periods bērnu sociālo prasmju attīstībai. Pētījuma mērķis: pētīt bērnu sociālo prasmju attīstību un izstrādāt pedagoģiskos uzdevumus sociālo prasmju veicināšanai caur sadarbību grupā 5-6 gadus veciem bērniem. Pētījuma hipotēze: Ar sadarbību grupā ir iespējams veicināt 5-6 gadus vecu bērnu sociālo prasmju attīstību. Iegūtie rezultāti: Pētījuma rezultāti hipotēze ir apstiprinājusies, jo bērni pēc pedagoģiskās izmēģinājuma darbības, kurā tika integrētas grupu aktivitātes, ieguva augstākus sasniegumus sociālo prasmju attīstībā. Kas nozīmē, ka bērniem ir labāka sadarbība, komunikācijas un uzklausīšanas spējas, spēja sadzīvot ar vienaudžiem, iegūt draugus, veidot veselīgas attiecības, aizsargāt sevi un kopumā būt spējīgiem harmoniski sadarboties ar vienaudžiem.

Social skills ensure social adaptation, form and maintain existing social relationships and have a long-term and short-term impact on an individual's life. Therefore, preschool age is a crucial period for the development of children's social skills. The aim of the research: to study the development of children's social skills and to develop pedagogical tasks for the promotion of social skills through cooperation in a group of 5-6 year old children. Research hypothesis: By cooperating in a group it is possible to promote the development of social skills of 5-6 year old children. Results obtained: The results of the research hypothesis have been confirmed, because children, after the pedagogical pilot activity, in which group activities were integrated, achieved higher achievements in the development of social skills. This means that children have better cooperation, communication and listening skills, the ability to live with peers, make friends, build healthy relationships, protect themselves and, in general, be able to work harmoniously with peers.
Cooperation of 5-6-year-olds in the group as a driver of social skills
Keywords: Skolas pedagoģija; Sadarbība; Sociālās prasmes; Pirmsskola; Grupu darbs