Vārda brīvības tiesiskais regulējums: Eiropas principi un Latvijas tiesu prakse. - Kreicbergs, Māris (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbā „Vārda brīvības tiesiskais regulējums: Eiropas principi un Latvijas tiesu prakse” ir apskatīta gan vispārīgā pieeja, ko ES un tās dalībvalstis ir akceptējušas, nostiprinot vārda brīvības principus tiesību sistēmā un tiesu praksē, gan konkrētas lietas, ko izskatījusi Eiropas Cilvēktiesību tiesa un ES valstu tiesas. Balstoties uz konkrētiem spriedumiem, darbā ir analizēta Latvijas tiesu prakse dažādās lietās, kas saistītas ar vārda brīvības robežu noteikšanu. Uz analīzes pamata sniegts salīdzinājums Latvijas un citu ES valstu tiesu praksei, kā arī uzrādītas Latvijas tiesu sistēmas spēcīgās un vājās vietas, izskatot šādas lietas. Latvijas tiesību sistēmā nav uzsvērts žurnālista īpašais statuss, taču tiesu praksē tas tiek nodrošināts. Tomēr ir gadījumi, kad žurnālista brīvība konfliktē ar personas datu aizsardzības prasībām, un šādos gadījumos tiesām reizēm trūkst argumentu.

Both general principles accepted by the European Union and its memeber states to enforce the freedom of speech in the legal system and judicature either the certain cases proceeded in European Court of Human Rights and courts in EU member states are recovered in the Bachelor’s paper „A Legal Regulation of Freedom of Speech: European Principles and the Latvian Judicature”. The Latvian judical practice is analysed on the basis of the sentences made by Latvian courts in various cases regarded to establishing the limits of the freedom of speech. Comparision of the Latvian judical practice and the judical practice in other states has exponed and opportunities and risks of the Latvian judicature are shown on the basis of analysis. The special legal status for journalists is not accepted by the Latvian legislature however it is provided by the judical practice. Although there are few cases when the freedom of press conflicts with the protecting of personal data and judges have not arguments enough.
A legal regulation of the freedom of speech: European principles and Latvian jurisprudence.
Keywords: Juridiskā zinātne