Pilsonības diskurss Latvijā: "jaunpilsoņu" publiskā konstrukcija un identitāte - Petrenko, Dmitrijs (Latvijas Universitāte, 2006)
Pētījumā Pilsonības diskurss Latvijā: “jaunpilsoņu” publiskā konstrukcija un identitāte tiek analizētas diskursīvas stratēģijas, ar kuru palīdzību tiek konstruēts pilsonības koncepts publiskajā telpā. Latvijas politiķi bieži uzskata pilsonību un etnisko integrāciju par sabiedrības konsolidācijas pamatnosacījumu. Tāpēc viens no pētījuma galvenajiem mērķiem ir saprast, vai publiskie diskursi kalpo sabiedrības konsolidācijai, kā tie tiek izmantoti, lai iekļautu/izslēgtu no kopējas politiskās kultūras atsevišķas pilsoņu grupas. Atslēgvārdi: pilsonība, jaunpilsoņi, identitāte, mediji, diskurss, kritiskā diskursa analīze.

A presented research paper The Discourse of Citizenship in Latvia: Public Construct and Identity of New Citizen implies an analisys of discoursive strategies that help to construct a concept of the citizenship in public space. Latvian polititians often see the citizenship and ethnic integration as a principal condition to social consolidation. Therefore one of the general aims of the presented research is to understand whether public discourses embrace social consolidation or not, and how they are used to include/exclude different citizen groups in/out of common political culture. Key words: citizenship, new citizen, identity, media, discourse, critical discourse analisys.
The Discourse of Citizenship in Latvia: The Public Construction of "New Citizens" and Their Identity
Keywords: Socioloģija