Klostera institūcijas teoloģiskais pamatojums Latvijas Evaņģēliski luteriskajā baznīcā - Ļakas, Ingmārs (Latvijas Universitāte, 2017)
Pētījuma problēmas būtība un mērķis ir rast skaidrību par to kāds ir klostera institūcijas teoloģiskais pamatojums Latvijas evaņģēliski luteriskajā Baznīcā (LELB). Pētījuma rezultāti liecina, ka klostera institūcija ir ne tikai teoloģiski, bet arī starpdisciplināri – vēsturiski, psiholoģiski, socioloģiski, kā arī no reliģijpētniecības skatu punkta, pamatojama. Darba tēzes apstiprinājums par to, ka šāda institūcija ir pamatojama attiecīgās Baznīcas praksē un likumdošanā, balstās uz Baznīcai nozīmīgu dokumentu un rakstu studijām, iekļaujot salīdzinošo analīzi ar esošo situāciju LELB periodikas un ziņu portālu atspoguļojumiem un intervijām.

The name of this study is “The theological justification of the cloister’s institution in the Evangelical Lutheran Church of Latvia”. The study’s very root of the problem and main aim is to clarify what is for a cloister’s institution the theological justification in the Evangelical Lutheran Church of Latvia (ELCL). The research results show that the cloister institution is not only theologically, but also interdisciplinary – historically, psychologically, sociologically, as well as from religions science point of view, justified. The work thesis confirmation of the fact that such an institution is justified for the ELCL in practice and in legislation is based on studies of the important ELCL’s documents and writings, including comparative analysis of the existing situation in the Church's periodicals and the reflections and interviews of the various news web-portals.
The theological justification of the cloister's institution in the Evangelical Lutheran Church of Latvia
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne; monastiskā tradīcija; klosteri; mūki un mūķenes; Latvijas evaņģēliski luteriskā Baznīca