Saskarsme pirmsskolas vecuma bērniem rotaļu darbībā - Pētersone, Indra (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalauram izvēlējos tēmu: „Saskarsme pirmsskolas bērniem rotaļu darbībā”. Mērķis – izpētīt rotaļas nozīmi bērnu saskarsmes prasmju un iemaņu veidošanās procesā. Hipotēze –bērnu saskarsmes prasmes un iemaņas veidojas sekmīgāk, ja kā līdzeklis to veidošanās procesā tiek izmantota rotaļa. Pētījuma objekts – Rotaļa pedagoģiskajā procesā pirmsskolā Pētījuma priekšmets – bērnu saskarsme rotaļās un rotaļnodarbībās. Uzdevumi – 1.Izanalizēt pedagoģiski psiholoģisko literatūru par saskarsmes īpatnībām un rotaļu nozīmi pirmsskolas vecumā. 2.Izpētīt pedagogu un pirmsskolas vecuma bērnu saskarsmes prasmes ikdienā un rotaļu procesā. 3.Apkopot rotaļas, kas veicina bērnu un pedagoga, bērna un bērnu saskarsmi. 4.Pētīt pedagoģisko procesu, pieaugušo un bērnu saskarsmi. Lai sekmīgi noritētu bērnu psihiskā attīstība un veidotos humāna personība, saskarsmē ar bērnu, pieaugušajiem jāizzina vecumposmu īpatnības. Pirmsskolas izglītības programmas realizēšanas galvenais līdzeklis ir rotaļa – gan kā bērnu patstāvīga darbība, gan kā pieaugušo organizēta darbība.

The of bachelor’s work is – „ A Games and a child”. The theme seemed interesting to me because I am of the opinion that interaction between a teacher and childreen and relationnships among children are essential in pre – school period. Children wish to be more independent at that time. The main activity is a play for them there fore interaction can connected with activities in different play. The possibilities offered B play very vast: they develop cooperation skills which are important in our democratic society nowadays when everything changes so fast. Games form children’s self – confidence, buil aund their ability to act in different situations, develop their interest and curiosity. However, my work experience makes me think about the problems in this field. The are seen as: physical agression, non – cooperation, pitefulness, disobedience, ignorance of adult’s requests. All these aspects show that parents have made mistakes in upbriging their children. The hypothesis of the bachelor’s work: a new preschool age children Communication skill and ecquirements shape successful, if as resources it developnet process get used at play. It will develop and stimulate interactive skills if: a teacher’s personality will be human, a ateacher will knoww achild’s personality, a teacher will evaluate positive aspectsof interaction, the chosen play will stimulate interaction between adults and children, surroundings will be human.
Interaction of preschool children in game activities
Keywords: Pedagoģija