Krievu valodas tūrisms Latvijā: valodas politika un simboliskā vara - Reimane, Daina Iza (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba mērķis ir izpētīt krievu valodas tūristu pieredzi Latvijā – politiski un lingvistiski sarežģītā postsociālisma kontekstā. Balstoties uz dalībnieku novērojumiem, padziļinātām, daļēji strukturētām intervijām un diskursa analīzi, maģistra darbs pēta, kā krievu valoda tiek apgūta, navigējot disonansi starp krievu un latviešu valodas runātājiem. Izglītības iestādes un pasniedzēji veicina valodas lietojuma un sociālo dimensiju uzturēšanu, kur valodas apguvēji atklāj apstrīdēto krievu valodas statusu un simbolisko sarežģītību Latvijas valodas tirgū. Izmantojot teorijas par simbolisko varu, lingvistisko nacionālismu un identitāti, šī pētījuma rezultāti atklāj, kā valodas politikas, vēstures un pasaules valodu tirgu krustošanās ietekmē krievu valodas apguves pieredzi Latvijā.

This thesis intends to explore the experience of Russian language tourists in Latvia, a politically and linguistically complex postsocialist context. Based on participant observation, qualitative interviews, and discourse analysis, this thesis delves into how language learners engage with the Russian language and navigate the dissonance between Russian and Latvian-speakers. Educational institutions and their instructors contribute to the perpetuation of language and the social dimensions of its use, where language learners discover the contested status and symbolic complexity of Russian in Latvia’s language market. Framed through the theories of symbolic power, linguistic nationalism, and identity, the findings reveal that the intersection of language policy, history, and global language markets influences the experience of Russian language learning in Latvia.
Russian Language Tourism in Latvia: The Politics and Symbolic Power of Language
Keywords: Socioloģija un sociālais darbs; symbolic power; language markets; identity; language ideology