Konfliktu risināšanas paņēmienu saistība ar apmierinātību ar attiecībām sievietēm un vīriešiem - Lapkovska, Elīza (Latvijas Universitāte, 2022)
Psiholoģijā ne tikai tiek pētīti konflikta cēloņi dažādās izlasēs un diskutēts par konfliktu risināšanas atšķirībām sievietēm un vīriešiem, bet arī liela uzmanība tiek pievērsta apmierinātībai ar attiecībām. Jau veiktie pētījumi apliecina, ka apmierinātība attiecībās ir saistīta ar konfliktu esamību un to risināšanas paņēmieniem. Bakalaura darba mērķis: izpētīt, kādas saistības un atšķirības pastāv starp konfliktu risināšanas paņēmieniem un apmierinātību ar attiecībām sievietēm un vīriešiem. Pētījuma izlase: 110 respondenti. Aprakstošs korelatīvs pētījums. Pētījumā izmantotie instrumenti: •Apmierinātības ar attiecībām aptauja (IMS – Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982); •Tomasa-Kilmana konfliktu risināšanas paņēmienu aptauja (Thomas-Kilmann Conflict Mode Instrument, Thomas & Kilmann,1974). Rezultāti liecina, ka galvenās dzimumatšķirības pētījuma kontekstā ir starpība tajā, ka apmierinātības ar attiecībām un konkurences saistība atšķiras starp dzimumiem, tāpat kā apmierinātības ar attiecībām un izvairīšanās saistība, kas ir galvenās konfliktu risināšanas stratēģijas. Izvairīšanās saistība ar apmierinātību ar attiecībām ir ciešāka sieviešu izlasē. Atslēgas vārdi: konfliktu risināšanas paņēmieni, apmierinātība ar attiecībām, dzimumatšķirības

Psychology not only studies the causes of conflict in different samples and discusses the differences between women and men in conflict resolution, but also pays a lot of attention to relationship satisfaction. Studies have already shown that relationship satisfaction is affected by the existence of conflicts and the ways in which they are resolved. The aim of the bachelor's thesis: to study the connections and differences between conflict resolution methods and satisfaction with relationships between women and men. Sample of the study: 110 respondents. Descriptive correlative study. Tools used in the study: • Relationship Satisfaction Survey. (IMS -Index of Marital Satisfaction, Hudson & Walter, 1982). • Survey of Thomas-Kilmann Conflict Mode Instruments (Thomas & Kilmann, 1974). The results show that in the context of the study of the main gender differences, the difference is that the relationship between satisfaction and competition differs between the sexes, as does the relationship between satisfaction and avoidance, which are the main strategies for resolving conflicts. The relationship between avoidance and relationship satisfaction is stronger in the sample of women. Keywords: conflicts, relationship satisfaction, gender differences, corelation
The Link Between Conflict Resolution Strategies and Relationship Satisfaction for Men and Women
Keywords: Psiholoģija; Konfliktu risināšanas paņēmieni; Apmierinātība ar attiecībām; Dzimumatšķirības; Konflikti