Uzņēmumu maksātspējas novērtēšana salīdzinot tradicionālo un uz naudas plūsmas pārskatu balstīto koeficientu piemērošanu - Šteinberga, Džeina (Latvijas Universitāte, 2017)
Maksātnespējas novēršanas nolūkā ir svarīgi savlaicīgi novērtēt uzņēmuma darbību un pieņemt atbilstošus lēmumus. Lai salīdzinātu tradicionālo un uz naudas plūsmas pārskatu balstīto koeficientu lietderīgumu maksātspējas novērtēšanā, tika nosprausts mērķis: uz piecdesmit Latvijas Republikas maksātnespējīgu uzņēmumu finanšu pārskatu datu un aprēķināto maksātspējas rādītāju analīzes pamata, izstrādāt priekšlikumus uzņēmumu maksātspējas prognozēšanai. Darba gaitā autore izvirzīja galvenos tradicionālos un uz naudas plūsmu balstītos koeficientus maksātnespējas prognozēšanai. Uz veiktā pētījuma pamata izstrādāti secinājumi un formulēti priekšlikumi uzņēmumu darbības analīzei, lai savlaicīgi konstatētu un novērstu uzņēmumu maksātnespēju.

In order to reduce and prevent company insolvency, it is important to timely evaluate the business and take appropriate decisions. In order to compare traditional and on the cash flow statement based ratio’s effectiveness in solvency evaluation, author put forward the objective: using fifty Republic of Latvia insolvent companies data and calculated solvency indicators, develop proposals for solvency prediction. Author pointed out main traditional ratios and cash flow ratios, in order to predict insolvency. In the research there were defined conclusions and formulated proposals for company’s business analysis in order to timely detect and avoid the corporate insolvency.
Company’s solvency evaluation, comparing traditional and on cash flow statement based ratios application
Keywords: Ekonomika; maksātnespēja; naudas plūsmas pārskats; naudas plūsmas koeficienti; finanšu analīzes koeficienti