Biržas tirdzniecība "Uz ziņām". - Peļevina, Marija (Latvijas Universitāte, 2017)
Marijas Pelevinas maģistra darbs “BĪŖŽAS TIRDZNIECĪBA „UZ ZIŅĀM” ir veltīts finanšu tirdzniecībai “uz ziņām”, kas ir viena no finanšu tirdzniecības teorijām, kuras pamatā ir viedoklis, par to ka visi pasaules notikumi atstāj iespaidu uz finanšu instrumentiem. Par šo tēmas aktualitāti neradās šaubu, sakarā ar to, ka finanšu tirdzniecība vienmēr bija populārs ienākumu gūšanas vaids. Un šodien, kad vairāki finanšu dati ir pieejami tīmeklī un tirgot finanšu instrumentus var izmantojot on-line platformas, šis ienākumu gūšanas veids kļuva ļoti populārs. Biržās tirdzniecība uz ziņām ir pieejama visiem investoriem, jo pat Interneta portālos var atrast finanšu ziņu publikāciju laikus, prognozes un piemērus, kā tos pielietot realitātē. Maģistra darba mērķis ir, pamatojoties uz zinātniskās literatūras un statistisko datu analīzi, veikt populārāko ziņu analīzi, izpētīt to ietekmi uz finanšu instrumentiem, izanalizēt ar kādiem vēl tirdzniecības paņēmieniem var savienot biržas tirdzniecību uz ziņām, izdarīt secinājumus un sniegt priekšlikumus investoriem par ziņu izmantošanu ieguldīšanās procesā. Darba rezultātā izanalizēti galvenās finanšu pasaules ziņas: Federal Reserve Rate Announcement; Retail Sales; bezdarba rādītāji; ražošanas rādītāji; tirdzniecības bilance; biržas indeksi. Analīze veikta ar monogrāfisko metodi un tehniskas analīzes paņēmienem. Darba gaitā galvenie secinājumi ir, ka biržas tirdzniecība “uz ziņām” kļūst arvien populārāka, pateicoties informācijas vispārējai pieejamībai. Tomēr tirdzniecība tikai “akli” un ziņām nav veiksmīgākā stratēģija, investoriem ir obligāti jāapvieno to ar tehniskās analīzes paņēmieniem. Sakarā ar terhnoloģijas attistību, un brīvā laika trūkumu pēdējā laikā ļoti populāra kļuva tirdzniecības algoritmu, jeb robotu izmantošana.

Marija Pelevina master thesis “FINANCIAL TRADING ON NEWS RELEASE” is devoted to financial trading on news release aspects, this financial trading strategy is based on theory that all World news or events influenced financial markets. This topic is really topical because financial trading nowdays is popular source of additional income. Today we can find all information about how to trade on news release in internet, also people don’t need to go somewhere and buy shares or coins, they can use on-line trading platforms. This trading way is avaliable for all investors, because all news are published in media and there are many portals where everyone can find grapfics and all information about how this news have already influinced financial data. In addition, there are a lot of books, and information about how to use these published data on practise. Master theses main goals are - analise financial news, and how they infliuence financial markets, find with what trading strategy investors can connect news analyses, make conclusions, and make pracical proposals for invesotors. In this master theses there are analised such news as - Federal Reserve Rate Announcement; retail sales; uneployment rate; manufactoring indexes; trade balance; stock indexes. Main conclusions of this theses are that this trading way today is really popular because of information avaliability.But its not best dessision for investors to trade using only financial news, its always nessesary to connect this strategy with tehnical analyses. Nowdays because of tehnology devolopment many traders strarted to use trading algoritms or robots.
Financial trading on news release.
Keywords: Vadībzinātne; Biržas tīrdzniecība; Finanšu ziņas; EUR/USD; Biržas tīrdzniecības taktikas