Leksiskie un sintaktiskie atkārtojumi biznesa runā - Skuja, Justīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Mūsdienās publiskās runas prasmes, kā arī zināšanas par runas ētiku ir nozīmīgas biznesa veidošanā un karjeras attīstībā. Pētījuma mērķis ir izpētīt leksisko un sintaktisko atkārtojumu lietojumu biznesa runās. Šajā bakalaura darbā ir izmantotas trīs pētījuma metodes, no kurām pirmā ir salīdzinošā teorētisko materiālu analīze, kas attiecas uz tematu. Empīriskajā pētījuma daļā tika veikta leksisko un sintaktisko atkārtojumu biežuma analīze un teksta analīze. Pēc datu biežuma analīzes rezultātiem tika secināts, ka visbiežāk izmantotais leksisko atkārtojumu veids ir vienkāršais atkārtojums, un visbiežāk izmantotais sintaktisko atkārtojumu veids ir anafora. Visbiežākās atkārtojumu funkcijas atlasītajās biznesa runās ir radīt uzsvaru, kā arī nodrošināt kohēziju un koherenci. Atslēgas vārdi: atkārtojums, leksiskais atkārtojums, sintaktiskais atkārtojums, biznesa runa, biežuma analīze, teksta analīze

Nowadays, public speaking skills as well as the knowledge of speech ethics are significant for building business and advancing a career. The goal of the research is to study the use of lexical and syntactic repetitions in business speeches. There are three research methods used in the present Bachelor thesis, the first of which is the comparative analysis of the relevant theoretical sources regarding the theme. In the empirical part of the research the frequency analysis and the text analysis of the use of lexical and syntactic repetitions in the selected business speeches were performed. The results of the frequency analysis of the data led to the conclusions that the most frequently used type of lexical repetition is ordinary repetition, and the most often used type of syntactic repetition is anaphora. The most common functions of the repetitions identified in the selected business speeches are to create emphasis, as well as to provide cohesion and coherence. Key words: repetition, lexical repetition, syntactic repetition, business speech, frequency analysis, text analysis
Lexical and Syntactic Repetitions in Business Speech
Keywords: Valodniecība