Stimula kontrasta un virziena ietekme uz sakādisko acu kustību parametriem - Goliškina, Viktorija (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 41 lapaspusēm. Tas satur 25 attēlus, 2 tabulas, 3 pielikumus un 46 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir novērtēt stimula kontrasta un virziena ietekmi uz sakāžu parametriem (sakādisko acu kustību latences, precizitātes un maksimālā ātruma rādītājiem). Pētījumā piedalījās 15 dalībnieki (no 21 līdz 29 gadiem). Acu kustibas tika pierakstītas ar Tobii Pro Fusion acu kustību pieraksta iekārtu (250Hz). Sakādisko acu kustību stimuli ar dažādiem kontrasta līmeņiem tika demonstrēti uz četriem dažādiem foniem četros dažādos virzienos. Rezultāti norāda būtisku stimula virziena ietekmi uz latenci un maksimālo ātrumu pelēkā fonā 30 cd/m2 (negatīva un pozitīva polaritāte), gaiši pelēkā fonā 90 cd/m2 un melnā fonā 3 cd/m2. Novērota būtiska stimula virziena ietekme uz precizitātes mērījumiem, kad objekts tika demonstrēts uz pelēka fona (negatīva polaritāte) un uz melna fona. Netiek novērota būtiska stimula kontrasta ietekme uz maksimālo ātrumu visos apstakļos. Novērota būtiska kontrasta ietekme uz latenci un precizitāti gaiši pelēkā fonā.

Bachelor's thesis has been written in Latvian on 41 pages. It contains 25 figures, 2 tables, 3 appendices and 46 references to literature sources. The purpose of the thesis was to evaluate the effect of stimulus contrast and direction on the parameters of the saccadic eye movements (latency, accuracy and peak velocity). 15 participants took part in the experiment (21 to 29 years old). Eye movements were recorded with Tobii Pro Fusion (250Hz) eye tracker. Saccadic eye movement stimuli of various contrast levels were demonstrated on four different backgrounds, at four different directions. The results demonstrated a significant effect of stimulus direction on the latency and peak velocity measurements at grey background 30 cd / m2 (negative and positive polarity), at light grey background 90 cd / m2 and at black background 3 cd / m2. A significant effect of stimulus direction was observed on the accuracy measurements when the object was demonstrated on grey background (negative polarity) and on black background. No significant effect of stimulus contrast was observed on peak velocity under all conditions. Significant stimulus contrast effect on latency and accuracy was observed on light grey background.
The Effect of Stimulus Contrast and Direction on Saccadic Eye Movement Parameters
Keywords: Fizika; sakādiskās acu kustības; sakādisko acu kustību parametri; sakādisko acu kustību galvenā sakarība; stimula parametri; psihofizikālā metode