Tumšās tetrādes saistība ar impulsivitāti un lemšanas procesu lidmašīnu pilotiem - Klote, Inese (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījums izvirza hipotēzi, ka pilotiem ar augstākiem tumšās tetrādes rādītājiem būs augstāka impulsivitāte un raksturīgāka nereflektīvā domāšana. Pētījuma dalībnieki ir lidsabiedrības SmartLynx piloti. Izlase sastāv no 61 cilvēka, kuru vidējais vecums ir 36,5 gadi (M = 36,57, SD = 10,88). Darba ietvaros tika izmantotas četras aptaujas. Īsā tumšās triādes aptauja (Short Dark Triad scale (SD3; Paulhus & Williams, 2002). Aptauja sastāv no 27 apgalvojumiem un mēra narcisismu, psihopātiju un Makjavellismu. CRT (Cognitive reflection test, Frederick, 2005) jeb kognitīvās refleksijas tests, kurš sastāv no 3 uzdevumiem. Šis tests mēra reflektīvo domāšanu. Comprehensive Assessment of Sadistic Tendencies (CAST, Buckels, Trapnell & Paulhus, 2014) jeb sadistisko tendenču visaptverošs novērtējums “ikdienas sadismam” neklīniskā izlasē. CAST ietver trīs apakšskalas, lai izmērītu gan tiešu (gan verbālu, gan fizisku) un netiešu sadismu. Barrata impulsivitātes skala (BIS-11; Patton et al., 1995) ir aptauja, kas izstrādāta, lai novērtētu impulsivitātes izpausmes personībā un uzvedībā. Pētījuma hipotēze daļēji apstiprinājās. Kognitīvās refleksijas tests neveidoja statistiski nozīmīgas saistības ar tumšās tetrādes rādītājiem un impulsivitāti. Savukārt dalībniekiem ar augstākiem tumšās tetrādes rādītājiem ir augstāka impulsivitāte. Tumšās tetrādes mainīgie lielumi statistiski nozīmīgi paredz impulsivitāti pilotu izlasē.

The study hypothesizes that pilots with higher scores on dark tetrad measures have higher impulsivity and more pronounced non-reflective thinking. The study participants are pilots from the SmartLynx airline. The mean age is 36,5 years (M = 36,57, SD = 10,88) with a total of 61 participants. Four questionnaires were used in the study. The Short Dark Triad scale (SD3; Paulhus & Williams, 2002) consists of 27 statements and measures narcissism, psychopathy and Machiavellianism. The CRT (Cognitive reflection test, Frederick, 2005) includes 3 tasks and measures reflective thinking. Comprehensive Assessment of Sadistic Tendencies (CAST, Buckels, Trapnell & Paulhus, 2014) is a measure for “everyday sadism” in a non-clinical sample. The Barrat Impulsivity Scale (BIS-11; Patton et al., 1995) is a survey designed to assess the personality / behavior construct of impulsivity. The hypothesis is partially confirmed. The cognitive reflection test does not exhibit statistically significant relationship with dark tetrad scores and impulsivity. On the other hand, participants with higher scores on dark tetrad have higher impulsivity. The dark tetrad variables also predicted statistically significant impulsivity in the pilot sample.
Dark Tetrad Personality Traits as Predictors of Impulsivity and Decision Making for Airline Pilots
Keywords: Psiholoģija; lidmašīnu piloti; tumšā tetrāde; impulsivitāte; reflektīvā domāšana; lēmuma pieņemšanas process