Koherentas kustības uztvere pie stimula centrālas un ekscentriskas fiksācijas - Marcinkeviča, Beāta (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 30 lapaspusēm un sastāv no 18 attēliem un 24 atsaucēm uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izpētīt, pie kādas stimula fiksācijas, centrālas vai ekscentriskas, cilvēkam ir zemākas koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības. Darba uzdevumi: •Noteikt koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības pie centrālas un ekscentriskas stimulu fiksācijas; •Salīdzināt sliekšņu vērtības, izmantojot matemātiski statistiskās metodes; •Izpētīt, kā stimula kustības ātrums ietekmē koherentas kustības uztveršanu; •Novērtēt, vai kustības uztvere pakļaujas mācīšanās procesiem. Iegūtie rezultāti: Koherentas kustības uztveres sliekšņu vērtības variē gan pie centrālas, gan pie ekscentriskas fiksācijas, atkarībā no stimula kustības ātruma. Atslēgvārdi: kustība, koherenta kustība, kustības uztvere, perifērā redze, ekscentritāte, izkliedēto punktu tests

The bachelor’s thesis is written in Latvian, in a computer typesetting and comprises 30 pages, containing 18 images and 24 references. Aim of the thesis: to analyse which fixation of a stimulus, central or eccentric, the thresholds of coherent motion perception are lower for. Tasks of the thesis: •To measure the thresholds of coherent motion perception for the centric and eccentric fixation of stimuli; •To compare the thresholds via a number statistical methods; •To analyse the effect of the speed of a stimulus on the motion perception; •To analyse if the perception is affected by the effect of learning. Results: The thresholds vary both for the central and the eccentric fixation, depending on the speed of a stimulus. Keywords: motion, coherent motion, motion detection, peripheral vision, eccentricity, random dot kinematogram
Perception of coherent motion for central and eccentric fixation of a stimulus
Keywords: Fizika; kustība; koherenta kustība; kustības uztvere; perifērā redze; ekscentritāte