Atbildības robežas par zaudējumiem dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā. - Šmīdlers, Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba temats ir “Atbildības robežas par zaudējumiem dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā”. Dzīvojamo māju fonds Latvijā ir novecojis, ko ir veicinājis gan dzīvokļu īpašnieku izpratnes trūkums par dzīvojamās mājas pārvaldīšanu, to tiesībām, pienākumiem un atbildību, gan arī pārvaldnieku neatbilstoša tiem uzticēto obligāto pārvaldīšanas darbību veikšana. Tas viss palielina dažādu avāriju iestāšanās risku un zaudējumu nodarīšanu citiem dzīvokļu īpašniekiem un citām personām. Atbildības robežu noteikšana dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā ir būtiska gadījumos, lai noteiktu personu, kura būtu atbildīga par nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu. Tomēr praksē pastāv dažādas problēmas, viedokļu atšķirības, nevienveidīga tiesu prakse, normatīvajos aktos neregulēti jautājumi, kas apgrūtina atbildīgās personas par zaudējumiem noteikšanu un cietušā interešu aizsardzību. Darba mērķis ir noskaidrot atbildības robežas par zaudējumiem dzīvojamo māju pārvaldīšanas jomā un vērst uzmanību uz praksē pastāvošajām problēmām, kas saistīts ar dzīvokļa īpašnieku un pārvaldnieka atbildības noteikšanu. Lai sasniegtu darba mērķi, darba autors ir veicis veikt normatīvo aktu analīzi saistībā ar dzīvokļa īpašuma īpašnieka un pārvaldnieka pienākumiem un atbildību, veicis literatūras avotu izpēti, izpētīta jaunāko tiesu prakse.

The title of Master thesis is “The Boundaries of Liability for the Losses in the Field of the Administration of Residential Houses”. The housing stock in Latvia is outdated, the cause of the current situation might be the apartment owners’ lack of understanding about the administration of a residential house, their rights, duties and responsibilities, as well as the inadequate performance of housing administrators and their inadequate mandatory administrative activities and execution. All the previously mentioned increases the risk of various accidents happening and causing damage to other apartment owners and/or other persons. Defining the boundaries and limits of the liability in the field of residential house administration is essential especially in cases when a person liable for damage has to be determined. However, in practice there are various obstacles, differences of opinion, different court practice, issues not being cleared up by laws and regulations, which all make it more difficult to determine the person responsible for damages and to protect the interests of the victim. The aim of the thesis is to determine the boundaries of liability for losses in the field of residential housing administration and to draw attention to the problems existing in practice, which are related to the determination of liability between the apartment owners and housing administrators. To reach the goal of the thesis the author has carried out an analysis of the laws and regulations of the apartment property owner and administrator duties and responsibilities, has examined the latest case law and analyzed various sources of literature.
The Boundaries of Liability for the Losses in the Field of the Administration of Residential Houses.
Keywords: Juridiskā zinātne; Dzīvojamā māja; dzīvokļa īpašums; pārvaldnieks; dzīvokļa īpašnieks; zaudējumu atlīdzināšana