Patērētāju kultūra un identitātes krīze Breta Īstona Elisa romānā ‘Amerikāņu psihs’ - Balode, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2012)
Breta Īstona Elisa romāns ‘Amerikāņu Psihs’ var tikt uztverts kā asa satīra par moderno patērētāju sabiedrību, kurā īpašumtiesības uz patēriņa precēm ne tikai nosaka indivīda sociālo statusu, bet arī ietekmē personīgās un sociālās identitātes veidošanās procesus. Šī pētījuma mērķis ir analizēt saikni starp patērētāju sabiedrību un identitātes veidošanās procesiem, galvenokārt, identitātes krīzi un no tās izrietošajām sekām – atsvešināšanos, deinidividuāciju, vardarbību un seksuālām pārmērībām Breta Īstona Elisa romānā ‘Amerikāņu Psihs’. Sasniedzot pētījuma mērķi, darba autore secināja, ka romāna galvenā varoņa identitātes krīzes izraisītājs ir patērētāju sabiedrības spiediens. Romāna galvenā varoņa identitātes veidošanās procesi tiek balstīti uz tādiem patērētāju sabiedrības principiem, kā nepieciešamība izvēlēties pareizās preces un pakalpojumus, lai iederētos noteiktā sociālajā grupā, kā arī masu mediju, modes industrijas un populārās kultūras ietekme uz indivīda sevis uztveri. Nespējas radīt stabilu un pilnvērtīgu personīgo un sociālo identitāti sekas ir atsvešināšanās no sabiedrības, deinidividuācija, tieksme uz vardarbību un seksuālām pārmērībām. Iepriekšminētās tendences ir ne tikai identitātes krīzes sekas, bet arī var tikt uztvertas kā nesekmīgi centieni atgūt un nostiprināt romāna galvenā varoņa identitāti.

Bret Easton Ellis’s novel ‘American Psycho’ may be perceived as a sharp satire on the state of contemporary consumer society, where ownership of commodities not only determines one’s social status but also influences the formation of one’s social and personal identity. The aim of this research is to analyze the interaction between the development of consumer society and its effects upon identity formation, such as identity crisis and such subsequent tendencies as alienation, deindividuation, violence and sexual excess in ‘American Psycho’ by Bret Easton Ellis. By accomplishing the goal of the research, the author of the Bachelor thesis was able to conclude that identity crisis of the protagonist of the novel is caused by the pressure of consumer society. The identity formation of the protagonist is embedded in such dominant principle of consumer society, as desire to choose the right commodities and services in order to fit in with a particular social group. Moreover, one’s self-perception is influenced by mass media, fashion industry and popular culture. The inability to construct a stable and full-fledged personal and social identity results in a sense of alienation, deindividuation, violent tendencies and sexual excess. The aforementioned tendencies are not only the consequences of identity crisis, but can also be perceived as failing attempts to regain and consolidate protagonist’s identity.
Consumer Culture and Identity Crisis in ‘American Psycho’ by Bret Easton Ellis
Keywords: Valodniecība