Karjeras mērķu kvalitātes un satura un proaktīvas karjeras uzvedības atšķirības dažādu kursu un līmeņu studentiem - Krūmiņa, Mētra (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot, vai karjeras mērķu kvalitātei ir saistības ar proaktīvu karjeras uzvedību un kā karjeras mērķu saturs un kvalitāte un proaktīva karjeras uzvedība atšķiras dažādu nozaru, līmeņu un kursu studentiem. Pētījumā piedalījās 168 dažādu nozaru, līmeņu un kursu studenti. Izmantotas 3 aptaujas, kas adaptētas latviešu valodā darba ietvaros: Karjeras mērķu kvalitātes aptauja (Career Goals Quality, Greco, 2016), Karjeras mērķu aptauja (Career Goals, Seibert, Kraimer, Holtom & Pierotti, 2013) un Proaktīvas karjeras uzvedības aptauja (Proactive Career Behavior Measure, Strauss, Griffin & Parker, 2012). Pētījumā noskaidrots, ka karjeras mērķu kvalitātei un proaktīvai karjeras uzvedībai ir pozitīvas saistības, pieaugot studiju ilgumam, pieaug proaktīva karjeras uzvedība, dažādu nozaru studentiem neatšķiras karjeras mērķu kvalitātes un proaktīvas karjeras uzvedības līmenis, taču atšķiras karjeras mērķu saturs (iekšējs, ārējs). Kopumā izlasē karjeras mērķu saturs ir iekšējs un tajā nepastāv atšķirības, atkarībā no studiju ilguma un līmeņa.

The aim of the master's thesis is to find out whether the quality of the career goals is related to proactive career behavior and what is the difference of the content and quality of the career goals and proactive career behavior among students of different fields, levels and courses. The sample of the study consists of questioning 168 students from different fields, levels and courses. 3 surveys were adapted in Latvian and used: Career Goals Quality Survey (Greece, 2016), Career Goals Survey (Seibert, Kraimer, Holtom & Pierotti, 2013) and Proactive Career Behavior Survey (Strauss, Griffin & Parker, 2012). The results showed that there is a positive correlation between the quality of career goals and proactive career behavior, increasing study duration increases proactive career behavior, there are no differences in the quality of career goals and level of proactive career behavior of students in different fields, but there are differences in the career goal content (internal, external) between the groups of students from different fields. In general, the content of the career goals in the sample is internal and there are no significant differences in the duration and level of studies.
Differences in the Quality and Content of Career Goals and Proactive Career Behavior for Students of Different Courses and Levels
Keywords: Psiholoģija; karjeras mērķu kvalitāte; proaktīva karjeras uzvedība; karjeras mērķu saturs; studenti