Sieviešu bērna radīšanas motīvu saistība ar vardarbības pieredzi un traumas simptomiem - Sondora, Elīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai pastāv statistiski nozīmīgas saistības starp bērna radīšanas motīviem ar vardarbības pieredzi un traumas simptomiem. Pētījumā piedalījās 327 sievietes vecumā no 20 - 63 gadiem (vidējais vecums 32,52 gadi), no kurām 41 (12,5 %) ir cietušas no vidēji smagas vai smagas fiziskas vardarbības, 125 (38, 2 %) no vidēji smagas vai smagas emocionālas vardarbības, 39 (11,9 %) no seksuālas vardarbības, kā arī 93 (28,4 %) ir cietušas gan no vidēji smagas vai smagas fiziskas un/vai emocionālas vardarbības. Pētījumā tika izmantotas trīs aptaujas: Traumas simptomu aptauja (The Trauma Symptom Inventory: TSI, Briere, 1995), Bērnības traumas aptauja (Childhood Trauma Questionnaire: CTQ, Bernstein & Fink, 1998), Bērna dzimšanas motivācijas skala (Childbearing Motivations Scale: CMS, Guedes et al., 2013). Pētījumā tika atklāts, ka kopumā pastāv saistības starp bērna radīšanas motīviem, vardarbības pieredzi un traumas simptomiem, bet netika atrastas saistības starp bērna radīšanas motīvu “Sociālā atbildība”. Šī pētījuma ietvaros tika noskaidrots, ka bērna radīšanas motīvus statistiski nozīmīgi prognozē seksuālā vardarbība un traumas simptomi – disociācija, negatīvs sevis raksturojums, seksuālas raizes, trauksme/uzbudinājums, uzmācības.

The aim of the this study was to find out what associations exist between women’s childbearing motivations, experience of trauma and trauma symptoms. The study involved 327 women aged 20 to 63 years (mean age 32.52 years), of whom 41 (12.5%) had suffered from moderate or severe physical abuse, 125 (38.2%) from moderate or severe emotional abuse, 39 (11.9%) of sexual abuse, 93 (28.4%) from moderate or severe physical and /or emotional abuse. Three surveys were used in the study: The Trauma Symptom Inventory (TSI, Briere, 1995), the Childhood Trauma Questionnaire (CTQ, Bernstein & Fink, 1998), and the Childbearing Motivations Scale (CMS, Guedes et al., 2013). The study revealed that, in general, there is statistically significantly associations between women’s childbearing motivations, experience of trauma and trauma symptoms, but there is no statistically significantly associations between childbearing motive “Social responsibility”. The results of the study revealed that childbearing motivations are statistically significantly predicted by sexual violence and trauma symptoms – dissociation, impaired Self-Reference, sexual disturbance, anxious arousal, intrusive experiences.
The Associations Between Women’s Childbearing Motivations, Experience of Trauma and Trauma Symptoms
Keywords: Psiholoģija; bērna radīšanas motīvi; vardarbība; vardarbības pieredze; vardarbības sekas; trauma