Cūkkopības uzņēmumu konkurētspēju ietekmējošie faktori zaļā kursa vīzijas kontekstā Eiropas Savienībā - Jočerīte, Krista (Latvijas Universitāte, 2024)
Pēc Centrālās statistikas datiem, cūkgaļa ir visvairāk patērētā gaļa Latvijas iedzīvotāju vidū, kas 2022. gadā sasniedza 86 tūkst. tonnas, otrā vietā atstājot mājputnu gaļu 66 tūkst. tonnas. Lai arī pēdējo desmit gadu griezumā cūkgaļas patēriņš ir pieaudzis par 10 tūkst. tonnām, lielo audzētāju saimniecību skaits ir sarucis par 30%. Darba mērķis ir izzināt cūkkopības uzņēmumu konkurētspējas veidojošos faktorus, un izanalizēt konkrētu uzņēmumu konkurētspēju Latvijas un Lietuvas valstu tirgū. Latvijas tirgus kopējais pieprasījums pēc cūkgaļas un zemais lauksaimniecības dzīvnieku indekss ir labi nosacījumi, lai cūkkopības uzņēmumi varētu paplašināt savu darbību vai tirgū ienākt jauniem uzņēmumiem, tai pat laikā esošajiem uzņēmumiem, kuri tika aplūkoti pētījumā, ir savas vājās puses, kam būtu nepieciešami uzlabojumi, lai samazinātu riskus, kas negatīvi ietekmē vai var ietekmēt ražošanu.

According to Central Statistics data, pork is the most consumed meat among Latvian residents, which reached 86 thousand in 2022. tons, leaving poultry meat in second place at 66 thousand. tons. Although pork consumption has increased by 10 thousand in the last ten years. tons, the number of large growers' farms has decreased by 30%. The aim of the work is to find out the factors forming the competitiveness of pig farming companies, and to analyze the competitiveness of specific companies in the market of Latvia and Lithuania. The overall demand for pork in the Latvian market and the low livestock index are good conditions for pig farming companies to expand their operations or for new companies to enter the market, at the same time, the existing companies that were considered in the study have their own weaknesses that need improvement in order to reduce risks that adversely affect or may affect production.
Factors Affecting the Competitiveness of Pig Farming Enterprises in the Context of the Vision of the Green Course in the European Union
Keywords: Vadībzinātne; Cūkkopības nozare; Uzņēmumu konkurētspēja; Konkurētspējas faktori; Likumdošana