Dzimuma un vecuma izcēluma CV ietekme uz piedāvāto atalgojumu un nodomu pieņemt darbā kandidātus virs 50 gadu vecuma - Kravalis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kā dzimums un dažādi vecuma izcelšanas līmeņi kandidāta CV ietekmē atalgojuma piedāvājumu un nodomu pieņemt darbā kandidātus vecumā virs 50 gadiem. Pētījumā piedalījās 311 respondenti, 74,9% sievietes, 73,3% ar pieredzi personāla atlasē. Respondenti vērtēja kandidātu CV pēc 2x3 eksperimentālā starpgrupu dizaina, kurā manipulēts dzimums un vecuma izcēluma līmenis. Rezultātos netika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības vai mijiedarbības nevienā no dzimuma un vecuma izcēluma grupām. Tomēr tika konstatētas statistiski nozīmīgas atšķirības vērtējumos atkarībā no respondentu dzimuma un vecuma. Vīriešu respondenti augstāk vērtēja vīriešu kandidātus gan piedāvātajā atalgojumā, gan nodomā pieņemt darbā. Tāpat tika atklāta negatīva korelācija starp vērtētāja vecumu un nodomu pieņemt kandidātus darbā.

The aim of the study was to explore how gender and different levels of age salience ni candidates CV influence salary offers and hiring intentions for candidates over the age of 50. The study involved 311 participants, 74.9% women and 73.3% had experience in personnel selection. Participants evaluated CVs based on a 2x3 between-subjects experimental design, manipulating candidate gender and age salience level. The results showed no statistically significant differences or interaction effects between gender and age salience groups in salary offers or hiring intentions. However, statistically significant differences were found based on the evaluators’ gender and age. Male respondents rated male candidates higher in both salary offers and hiring intention. A negative correlation was also found between evaluator age and the intention of hiring candidates.
The Effect of Gender and Age Salience in CVs on the Proposed Salary and the Intention to Hire Candidates Over the Age of 50
Keywords: Psiholoģija; personāla atlase; atalgojuma piedāvājums; nodoms pieņemt darbā; vecāki kandidāti; dzimuma un vecuma diskriminācija