Mācību stundas ierosināšanas daļas stratēģijas latviešu valodas stundās sākumskolā - Krastiņa, Ance (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba temats – Stundas ierosināšanas daļas stratēģijas latviešu valodas stundās sākumskolā. Bakalaura darba mērķis - Pētīt mācību stundu ierosināšanas daļas stratēģijas, to ietekmi uz skolēnu mācīšanās procesu. Bakalaura darbs sevī ietver 2 daļas, kuras sastāv no vairākām apakšnodaļām. Teorētiskajā daļā – iekļauta informācija par mācību stundas uzbūvi, sniegts mācību stundas ierosināšanas daļas stratēģiju raksturojums un aprakstīta tā ietekme uz skolēna izpratni un mācīšanās motivāciju. Empīriskajā daļā – sniegts pētījuma plāns, aprakstīts pētījuma metodoloģiskais pamatojums un latviešu valodas mācību mērķi, veikta aptaujas anketas datu analīze, parādot ierosināšanas stratēģiju izmantošanu latviešu valodas stundās. Izstrādāti kritēriji skolēnu izpratnes un mācīšanās motivācijas vērtēšanai, atspoguļoti pētījuma rezultāti, parādot skolēnu izpratnes un mācīšanās motivācijas rādītājus, latviešu valodas stundās iekļaujot un neiekļaujot ierosināšanas daļu un tās stratēģijas. Iegūtie rezultāti ir atspoguļoti tabulās un diagrammā, pielikumā iekļaujot modelēto stundu plānus un skolēnu stundas pašvērtējumu. Pētījuma laikā apstiprinājās pētījuma jautājums – vai skolēnu izpratne un mācīšanās motivācija mācību procesā latviešu valodas stundās uzlabojas, ja tiek plānota un vadīta mācību stundas ierosināšanas daļa un ņemtas vērā stundas ierosināšanas daļas stratēģijas? Bakalaura darba struktūra – ievads, divas nodaļas, 5 tabulas, 22 attēli, secinājumi, ieteikumi mācību stundas ierosināšanas daļai, 4 pielikumi un 43 literatūras un informāciju avoti, no tiem 15 svešvalodā. Darba apjoms 58 lappuses. Atslēgas vārdi – mācību stundas struktūra, ierosināšanas daļas stratēģijas, latviešu valoda, sākumskola.

Bachelor's thesis topic - Strategies for initiating parts of lessons in Latvian language classes in primary school. The aim of the bachelor's thesis is to investigate the strategies for initiating parts of lessons, their impact on the student's learning process. The bachelor's thesis consists of two parts; each contains several subsections. In the theoretical part, information about the structure of a lesson is included, a description of strategies for initiating parts of lessons is provided, and its impact on the student's understanding and learning motivation is described. In the empirical part, a research plan is presented, the methodological justification of the research is described, and the goals of Latvian language teaching are outlined. The analysis of survey questionnaire data is conducted, demonstrating the use of initiation strategies in Latvian language classes. Criteria for assessing students' understanding and learning motivation are developed, and the results of the study are reflected, showing indicators of students' understanding and learning motivation with and without the inclusion of initiation parts and their strategies in Latvian language classes. The obtained results are presented in tables and diagrams, and the appendix includes modeled lesson plans and students' self-evaluations. During the research, the research question was confirmed - whether students' understanding and learning motivation in the learning process of Latvian language classes improve when the initiation part of the lesson is planned and conducted, taking into account the strategies of the initiation part. The structure of the bachelor's thesis includes an introduction, two sections, 5 tables, 22 images, conclusions, recommendations for the initiation part of lessons, 4 appendices, and 43 literature and information sources, 15 of which are in foreign languages. The scope of the thesis is 58 pages. Keywords - lesson structure, initiation part strategies, Latvian language, primary school.
Strategies of the lesson initiation part in Latvian language classes in primary school
Keywords: Izglītības zinātnes; mācību stundas struktūra; ierosināšanas daļas stratēģijas; latviešu valoda; sākumskola