Latvijas ārējās tirdzniecības bilances analīze - Gerusova, Olga (Latvijas Universitāte, 2009)
Ārējai tirdzniecībai vienmēr ir bijusi noteicoša loma ikvienas valsts tautsaimniecības attīstībā. Vairāk nekā desmit gados Latvijas ārējā tirdzniecība ir nozīmīgi mainījusies – auguši apjomi, būtiski mainījušies preču noieta tirgi. Iestāšanās ES veicināja Latvijas ekonomiskās integrācijas padziļināšanos, starptautisko tirdzniecības sakaru attīstību, līdz ar to arvien aktuālāka kļūst problēma, kas saistīta ar ārējā līdzsvara uzturēšanu. Svarīgs orientieris dotās valsts starptautisko ekonomisko attiecību noteikšanā ir ārējās tirdzniecības bilance, kas uzskaita svarīgākās ārējo ekonomisko attiecību operācijas – eksportu un importu. Bakalaura darba mērķis ir izvērtēt Latvijas ekonomisko stāvokli, lai uz tā pamata veiktu ārējās tirdzniecības bilances analīzi. Laika posmā no 2003. – 2007. gadam Latvijai tiek novērots ārējās tirdzniecības bilances deficīts, tomēr ārējās tirdzniecības apjomi ar katru gadu pieaug. Tomēr 2008. gadā kopējās ekonomikas lejupslīdes ietekmē samazinās gan iekšējais, gan ārējais pieprasījums, kas negatīvi ietekmē gan eksporta, gan importa apjomus, samazinot Latvijas ārējās tirdzniecības aktivitāti. Atslēgvārdi: starptautiskās tirdzniecības teorijas, ārējas tirdzniecības bilances saldo, eksports, imports, pieauguma temps.

External trade has always had an important role in each country’s economic development. During more than ten years the Latvian external trade has altered significantly – volumes have grown and the outlet markets have substantially changed. Membership into the EU has promoted intensification of the Latvian economic integration and the development of international trade relations, therefore the issue related to maintaining the external equilibrium becomes more urgent. Foreign trade balance, that lists all the important external economic relation operations – export and import, is an important reference point in determining the international economic relations of the country. The aim of this bachelor paper is to assess the economic situation in Latvia and to carry out a foreign trade balance analysis based on the findings. In Latvia during the period from 2003-2007 a foreign trade balance deficit was observed, but the volumes of external trade are still growing each year. However, in 2008 due to general economic downfall both internal and external demand decreased thus negatively influencing both export and import volumes and reducing the activity of Latvian external trade. This bachelor paper employs economic analysis methods, statistical analysis methods (comparative statistics, grouping, calculating absolute and average volumes). In order to make the analysed material more graphic, the paper includes tables and graphical figures. Keywords: international trade theories, external trade balance, export, import, growth rate.
An Analysis of Latvia's Foreign Trade Balance
Keywords: Vadībzinātne