Reliģiski filozofiskie motīvi Aspazijas un Friča Bārdas dzejā - Miezīte, Ilona (Latvijas Universitāte, 2024)
Promocijas darba “Reliģiski filozofiskie motīvi Aspazijas un Friča Bārdas dzejā” mērķis ir atklāt daudzveidīgu reliģiski filozofisko ideju un priekšstatu adaptācijas mākslinieciskās izpausmes Aspazijas (Elza Pliekšāne, 1865–1943) un Friča Bārdas (1880–1919) dzejā, salīdzināt un konstatēt to kopējās tendences. Aspazijas un F.Bārdas dzeja iemieso pamatnostādni, kas atšķir viņu laikmeta dzeju no agrākās, – cilvēks attiecībās ar Dievu ir brīvs: jautāt, protestēt, meklēt. Reliģiskie motīvi viņu dzejā ietver sarežģītus un daudzveidīgus garīgo meklējumu procesus, kas balstās kristietības, platoniskās filozofijas tradīcijas, mitoloģijas, Austrumu garīgo mācību, latviskās dievatziņas, kā arī Eiropas klasiskajā dzejā ietverto ideju sintēzē. Darbā izmantotās pētījuma pamatmetodes ir salīdzināmi vēsturiskā, kultūrvēsturiskā un hermeneitiskā metode. Atslēgvārdi: latviešu romantisma dzeja, reliģija, filozofija, ideju vēsture, Aspazija, Fricis Bārda.

The doctoral thesis “Religious Philosophical Motifs in the Poetry of Aspazija and Fricis Bārda” aims to reveal the artistic manifestations of the adaptation of diverse religious and philosophical ideas and notions in the poetry of Aspazija (Elza Pliekšāne, 1865–1943) and Fricis Bārda (1880–1919), to compare and identify their common trends. The poetic legacy of Aspazija and F.Bārda epitomizes a fundamental position – man in his relationship with God is free: to question, to protest, to seek. The religious motifs in their poetry involve diverse processes of spiritual search based on a synthesis of ideas from Christianity, Platonic philosophical tradition, mythology, Eastern spiritual teachings, Latvian pre-Christian notions and classical European poetry. The basic research methods used in the work are historical comparative, cultural-historical and hermeneutic methods. Keywords: Latvian romantic poetry, religion, philosophy, the history of ideas, Aspazija, Fricis Bārda.
Promocijas darbs
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodu un kultūru studijas; Valodniecība un literatūrzinātne; Valodu un kultūras studijas, dzimtās valodas studijas un valodu programmas*Language and Culture Studies, Mother Tongue studies, and Language Programmes