Pretterorisma līdzekļu tiesiskais regulējums Eiropas Savienībā - Tāluma, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2007)
Terorisms rada draudus demokrātijai, cilvēktiesību brīvai realizēšanai, kā arī ekonomiskai un sociālai attīstībai. Darba mērķis ir izvērtēt ES pretterorisma tiesību aktu tiesiskā regulējuma efektivitāti, norādīt uz nepilnībām un piedāvāt iespējamos risinājumus. Pirmajā nodaļā autore sniedz vispārīgu ES pretterorisma politikas vēsturiskās attīstības pārskatu. Darba turpinājumā autore pievēršas konkrētu tiesību aktu analīzei. Trešā nodaļa veltīta ES starptautiskās sadarbības izvērtējumam. Ceturtajā nodaļā autore sniedz ES pretterorisma tiesību aktu piemērošanas problēmu analīzi. Autore secina, ka efektīvākai terorisma apkarošanai jāveicina informācijas apmaiņa starp dalībvalstu tiesībaizsardzības iestādēm, un, veicot informācija apmaiņu, jānodrošina personas datu aizsardzības principa ievērošana.

Terrorism clearly represents one of the biggest threats to the world’s security and peace. Since the shocking events of September 11 the EU has adopted numerous counter-terrorism measures. The aim of the bachelor thesis is to evaluate efficiency of EU’s counter-terrorism legal regulation. Part I comments on the historical development of EU’s counter-terrorism policy. Part II analyses EU action in particular fields taken to fight terrorism. Part III considers EU’s international co-operation in combatting terrorism, and Part IV comments on the main problems of EU’s counter-terrorism legislation enforcement. There is a need to strike a balance between the principle of availability and personal data protection. And the single institution which coordinates EU’s action in the fight against terrorism shall be established.
Legal regulation of counterterrorism measures in the European Union
Keywords: Juridiskā zinātne