Devona Pļaviņu svītas dolomītu veidošanās apstākļi Vidzemes centrālajā un ziemeļu daļā - Učelniece, Inga (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darbā apkopota informācija par karbonātu minerālu uzkrāšanos seklās jūrās, dolomītu veidošanos un pēcsedimentācijas apstākļiem. Raksturoti Pļaviņu svītas dolomīti Dārzciema, Lauciņu un Apes – 2 atradnēs. Darba veikšanai tika dokumentēti 3 atsegumi, uzzīmēti 3 ģeoloģiskie griezumi, izgatavoti un pētīti 17 plānslīpējumi. Secināts, ka Pļaviņu svītas nogulumi veidojušies galvenokārt marīnos apstākļos ar periodiskiem transgresijas un regresijas etapiem. Atslēgas vārdi: karbonātu sedimentācija, plānslīpējumi, apīts.

Bachelor’s thesis summarizes information about carbonate deposits in shallow seas as well as deals with reconstruction of sedimentary environment in the Devonian Pļaviņu times. There is describe of Darzciems, Lauciņu and Apes-2 deposits of Pļaviņu series. Three outcrops were documented, three geological sections drawn, and 17 thin-sections made and studied. It is concluded that Pļaviņu series sediments was formed in marine conditions with periodical sea water transgression and regression. Keywords: carbonate sedimentation, thin-sections, apite.
Origin of dolomites of the Devonian Pļaviņas Formation in the central and northen part of Vidzeme
Keywords: Ģeoloģija