Magnetooptiskās rezonanses cēzija atomos nanoizmēru šūnā, izmantojot D1 līnijas ierosmi - Rundāns, Ronalds (Latvijas Universitāte, 2014)
Magnetooptiskās rezonanses var tikt izmantotas, lai iegūtu noderīgu spektroskopisko informāciju par kādas vides optiskajām īpašībām, kad tā tiek apstarota ar lāzera staru un atrodas ārējā magnētiskā lauka klātbūtnē. Šāda veida mērījumi ir ļoti svarīgi, jo tie palīdz izveidot precīzus magnētiskā lauka sensorus un teorētisko modeli, kas tos apraksta. Augstas izšķirtspējas spektroskopija tiek panākta, izmantojot nanoizmēru šūnu. Mazais attālums starp šūnas logiem samazina Doplera paplašinājumu, jo atomi, kas pārvietojas virzienā uz logiem, tajos ietriecas pirms tie paspēj izstarot gaismu, tādēļ to ietekme uz fluorescences signālu ir nenozīmīga. Mērījumi tika veikti, izmantojot cēzija atomu tvaikus apstarojot ar infrasarkano lāzera staru, kura viļņa garums atbilda D1 līnijas ierosmei.

Magneto-optical resonances can be used to provide useful spectroscopic information about the mediums optical properties in the presence of laser light and an external magnetic ﬁeld. This information is important and allows development of precise magnetometers and theoretical models. High resolution spectroscopy can be achieved with a nanosize cell. The small distance between the cell’s windows means that atoms that are moving perpendicularly to the windows are likely to collide with the windows before they absorb and ﬂuoresence, so Doppler effect is reduced. Measurements were done using signals of cesium atomic vapor layer excited with infrared laser light at the D1 line.
Magneto-opticlal resonances in cesium atoms using D1 line exatation in a nanosize cell
Keywords: Fizika