Relatīvā vecuma ietekme vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanā potenciāla attīstīšanā jaunatnes sportā - Šlesers, Edijs (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba “Relatīvā vecuma ietekme vienlīdzīgu iespēju nodrošināšanā potenciāla attīstīšanā jaunatnes sportā” autors ir Edijs Šlesers. Darba mērķis ir izpētīt kā relatīvā vecuma ietekme nosaka jauniešu potenciāla attīstīšanas iespējas bērnu un jauniešu sportā, kā arī noskaidrot citus ietekmējošos faktorus. Un noskaidrot jaunatnes basketbola treneru viedokli par šiem faktoriem. Darba teorētiskā daļa sastāv no literatūras analīzes, savukārt pētījuma pirmajā daļā analizēti kvantitatīvajā aptaujā treneru sniegtie dati, salīdzināti ar teorētisko daļu. Un pētījuma otrajā daļā analizēti kvantitatīvie dati par sporta skolas audzēkņiem un salīdzināti gan ar teorētiskās daļas, gan ar kvantitatīvās aptaujas daļas datiem. Apkopojot rezultātus tiek izdarīti secinājumi par relatīvā vecuma ietekmi jaunatnes sportā. Pētījuma rezultāti apliecina, ka relatīvā vecuma ietekme veido nevienlīdzīgas iespējas potenciāla attīstīšanā jaunatnes sportā.

The author of the bachelor’s thesis “The impact of relative age effect on ensuring equal opportunities for developing potential in youth sport” is Edijs Šlesers. The aim if the thesis is to draw the attention of young people to how the relative influence of age determines the development of potential in children’s sprots, as well as to identify other factors. And to find out the opinion of youth basketball coaches about these factors. The theoretical part of the work consists of a literature analysis, while the first part of the study analyzes the data provided by coaches in a quantitative survey, compared with the theoretical part. And the second part of the study analyzes the quantitative data on sports school students and compares them with both the theoretical part and the quantitative survey data. Summarizing the results, conclusions are drawn about the influence of relative age effect in youth sports. The results of the study confirm that the influence of relative age effect creates unequal opportunities for the development of potential in youth sports.
The impact of relative age effect on ensuring equal opportunities for developing potential in youth sport
Keywords: Sporta zinātne; relatīvā vecuma ietekme; basketbols; bērnu un jauniešu sports; treneri