Melanomas profilakses ievērošana jauniešu vidū - Semko, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēmas aktualitāti nosaka tas, ka melanomas izpratne jauniešiem ir svarīga, lai noteiktu un izstrādātu efektīvas profilakses pieejas, lai aizsargātu ādas veselību un samazinātu melanomas risku. Mērķis: noskaidrot melanomas profilakses pasākumu ievērošanu jauniešu vidū. Hipotēze: melanomas profilakses jauniešu vidū vairāk ietekmē individuālā uzvedība nekā zināšanas par melanomas profilaktiskajiem pasākumiem. Tika pielietota kvantitatīvā pētniecības metode – aptauja. Pamatojoties uz pētījuma rezultātu analīzi, darba autore secina, ka melanomas profilakses ievērošanu jauniešu vidū vairāk ietekmē individuāla uzvedība nekā zināšanas par melanomas profilaktiskajiem pasākumiem.

The relevance of the bachelor’s thesis is determined by the fact that understanding melanoma is important for young adults in order to identify and develop effective prevention approaches to protect skin health and reduce the risk of melanoma. Aim: to find out the compliance of melanoma prevention measures among young adults. Hypothesis: melanomas prevention among young adults is more influenced by individual behavior than knowledge of melanoma prevention measures. The quantitative research method was used – survey. Based on the analysis of the research results, the author concludes that adherence to melanoma prevention among young people is more influenced by individual behavior than knowledge about melanoma prevention measures.
Adherence to melanoma prevention measures among young people
Keywords: Medicīna; jaunieši; melanoma; saules aizsarglīdzekli; ādas pašpārbaude