Runas žanra “preses paziņojums” īstenošanas specifika dažādās saziņas vietnēs. - Tresvjacka, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darbs ir veltīts runas žanra “preses paziņojums” īstenošanas specifikai mūsdienu drukātajos un elektroniskajos plašsaziņas līdzekļos. Pamatojoties uz vadošiem Latvijas drukātajiem izdevumiem un Interneta portāliem ir veikta analīze un atlasīti preses paziņojumi lai veiktu lingvistisko izpēti balstoties uz šī runas žanra īstenošanas specifikas.Paveikta darba rezultāts ļāva autoram uz atlasīta materiāla bāzes noteikt preses paziņojuma sastāvdaļas. Īpaša uzmanība darbā veltīta preses paziņojuma uzbūves analīzei un ietekmei uz auditoriju.Darbs ir sadalīts divās daļās. Pirmā daļā pasniegts teorētiskais materiāls, kurš nepieciešams, pētījumu veikšanai, otrā daļā salīdzināta un apskatīta preses paziņojumu realizācijas specifika Interneta portālos un drukātajos plašsaziņas līdzekļos, to realizācijas atšķirības, uzbūve un ietekme uz auditoriju.Pētījums ir aktuāls filologiem, zinātniekiem, valodniekiem, un citiem ieinteresētiem par šo jautājumu lasītājiem.

The work is devoted to studying the functions and peculiarities of the"Current News" speech genre realization in modern press and Internet.Using the collected material of Latvian press publications and web portals, an analysis was made and various current news units have been selected for further linguistic study in terms of the genre specifics. The results of this work are based on the selected material, allowing the author to present each component of the сurrent news. Particular attention had been paid to analyzing the construction of the announcement and its impact on the audience.The work is divided into two parts. The first part contains the main theoretical material needed for the study, the second part features an analysis of differences and specific implementation of the announcement on the example of the Internet and print media.The present research is interesting to philologists, linguists conducting similar studies and to all types of readers interested in discussed issue.
Peculiarities of Realization of a Speech Genre "Current News" in Various Communicative Spaces.
Keywords: Valodniecība