Seksisma piemēri itāļu valodā: itāļu mediju studijas - Lauze, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis bija atklāt izmaiņas lingvistiskā seksisma jautājumā, kopš to pirms 37 gadiem savā esejā “Il sessissmo nella lingua italiana” (1987) atklāja valodniece Alma Sabatīni. Šajā pētījumā autore izmanto Almas Sabatīni ieviesto lingvistiskā seksisma sistematizāciju, kā arī Almas Sabatīni (1993) un Čečilias Robustelli (2014) piedāvātos dzimumu iekļaujošās valodas ieteikumus, lai analizētu rakstu valodu 300 “RaiNews” rakstos. Pētījums pierāda lingvistiskā seksisma klātbūtni “RaiNews” rakstos, kā arī izmaiņas lingvistiskajā seksismā pēc tam, kad to pirmo reizi aprakstīja Alma Sabatīni. Turklāt autore “RaiNews” rakstos spēja atrast piemērus dažādām dzimumu iekļaujošām valodas stratēģijām.

The aim of this research was to discover the change in the question of linguistic sexism since it was first introduced 37 years ago by the linguist Alma Sabatini in her essay “Il sessissmo nella lingua italiana” (1987). In this research author uses systematization of linguistic sexism introduced by Alma Sabatini, as well as gender inclusive language recommendations proposed by Alma Sabatini (1993) and Cecilia Robustelli (2014) to analyze written language in 300 articles of RaiNews. The research proves the presence of linguistic sexism in articles of RaiNews, as well as change in what linguistic sexism used to be like after it was first described by Alma Sabatini. Furthermore, author was able to find examples in articles of RaiNews of various gender inclusive language strategies.
Examples of linguistic sexism in italian langage: study of italian media
Keywords: Valodniecība un literatūrzinātne; sociolingvistika; lingvistiskais seksisms; gramatiskās asimetrijas; semantiskās asimetrijas; dzimumu iekļaujoša valoda