Vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumu attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu - Kleina, Dajana (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba tēma “Vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumu attēlu kvalitātes kritēriju izvērtējums pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu”. Šī tēma ir aktuāla, jo hepatocelulārā karcinoma ir viens no biežāk sastopamajiem ļaundabīgajiem aknu vēža veidiem, kas ir trešais izplatītākais nāves cēlonis pasaulē. Šo patoloģiju ir iespējams diagnosticēt pateicoties, tādām diagnostikas metodēm kā ultrasonogrāfija un datortomogrāfija. Kvalitatīvs un standartiem atbilstošs datortomogrāfijas izmeklējums ir galvenais no priekšnosacījumiem hepatocelulārās karcinomas laicīgai diagnosticēšanai. Darba mērķis ir izvērtēt attēla kvalitātes kritērijus datortomogrāfijas izmeklējumiem pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu. Darba uzdevumi ir analizēt literatūru par aknu anatomiju un fizioloģiju, hepatocelulāro karcinomu, tās etioloģiju un patoģenēzi, kā arī klīniskajām izpausmēm, apkopot literatūru par datortomogrāfijas izmeklējumiem aknām pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu, pacienta sagatavošanu, i/v pielietošanu, protokolu izvēli, kā arī kvalitāti ietekmējošajiem faktoriem veicot vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumu pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu, analizēt pētījumā iegūtos datus un izvērtēt attēlu kvalitātes kritērijus vēdera dobuma datortomogrāfijas izmeklējumiem pacientiem ar hepatocelulāro karcinomu, aprakstīt iegūtos rezultātus un izvirzīt secinājumus. Darbā tika izmantoti 35 literatūras avoti, 8 grāmatas, 2 vadlīnijas, 17 zinātniskie raksti un 8 video materiāli.

Bachelor's thesis topic "Evaluation of Image Quality Criteria for Abdominal Computed Tomography Examinations in Patients with Hepatocellular Carcinoma" is relevant because hepatocellular carcinoma is one of the most common types of malignant liver cancer, being the third leading cause of death worldwide. This pathology can be diagnosed thanks to diagnostic methods such as ultrasonography and computed tomography. A qualitative and standards-compliant CT scan is a key prerequisite for the timely diagnosis of hepatocellular carcinoma.The aim of the study is to evaluate the image quality criteria for computed tomography examinations in patients with hepatocellular carcinoma. The objectives of the study are to analyze literature on liver anatomy and physiology, hepatocellular carcinoma, its etiology and pathogenesis, as well as clinical manifestations; to collect literature on computed tomography examinations of the liver in patients with hepatocellular carcinoma, patient preparation, contrast administration, protocol selection, as well as factors affecting quality when performing abdominal computed tomography examinations in patients with hepatocellular carcinoma; to analyze the obtained data and evaluate the image quality criteria for abdominal computed tomography examinations in patients with hepatocellular carcinoma; to describe the results obtained and draw conclusions. The research drew upon a variety of sources, including 35 literature references, 8 books, 2 guidelines, 17 scientific articles, and 8 video materials.
Evaluation of Image Quality Criteria for Abdominal Computed Tomography Examinations in Patients with Hepatocellular Carcinoma
Keywords: Medicīna; datortomogrāfija; hepatocelulārā karcinoma; aknas; pacients; protokols