Nebūtiski prasījumi civillietās tiesību uz taisnīgu tiesu kontekstā - Makarovs, Agris (Latvijas Universitāte, 2025)
Tiesības uz taisnīgu tiesu nodrošina ikvienai personai tās aizskarto civiltiesisko interešu aizsardzību tiesā. Tomēr šī aizsardzība kļūst apšaubāma, kad izdevumu un resursu ieguldījuma dēļ ekonomiski saprātīgi būtu tikai pastāvīgi atteikties no šādu tiesību īstenošanas. Autors darbā analizē nebūtiska prasījuma jēdzienu, tā īstenošanu un aizsardzību civilprocesā tiesību uz taisnīgu tiesu kontekstā un ar to saistīto problemātiku, kā arī risinājumus. Maģistra darba mērķis - analizēt nebūtisku prasījumu saturu, ar to saistīto civilprocesuālo regulējumu kontekstā ar tiesībām uz taisnīgu tiesu, to īstenošanas problemātiku. Maģistra darba noslēgumā autors izvirza secinājumus un priekšlikumus par nebūtisku prasījumu saturu, to īstenošanas problemātiku civilprocesa ietvaros kopsakarībā ar tiesībām uz taisnīgu tiesu, potenciālajiem risinājumiem.

The right to a fair trial ensures to every person the protection of their violated civil rights. However, this protection becomes questionable, when, due to the investment of expenses and resources, it would only be economically reasonable to enduringly forego the exercise of such rights. In this thesis, the author analyzes the contents of insubstantial claims, their execution and protection in civil proceedings in context with the right to a fair trial and the related problems, as well as solutions. The aim of the master’s thesis – to analyze the contents of insubstantial claims, the related regulations of civil proceedure in context with the right to a fair trial, the problems regarding their execution. The author concludes the master’s thesis, highlighting his conclusions regarding the contents of insubstantial claims, the problems related to their execution within civil proceedings in connection with the right to a fair trial, potential solutions.
Insubstantial claims in civil cases in the context of the right to a fair trial
Keywords: Juridiskā zinātne; tiesības uz taisnīgu tiesu; civilprocess; nebūtiski prasījumi; tiesāšanās izdevumi