Novatoriskie elementi Montas Kromas 60.–80. gadu lirikā - Ābiķe-Kondrāte, Agija (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā “Novatoriskie elementi Montas Kromas 60.–80. gadu lirikā” saskaņā ar darba mērķi padziļināti aplūkots 20. gadsimta dzejnieces M. Kromas radošais mantojums, atklāti un analizēti konsekventākie poētikas un formas elementi simptomātiskākajos 1960.–1980. gadu dzejas krājumos. Novatoriskie poētikas elementi cieši saistīti ar saturiski jaunu, laikmetīgas sievietes koncepta radīšanu, urbānismu, ķermeniskuma, jutekliskuma, radošuma, vizuālisma konceptiem sievišķās pieredzes laukā. Novatoriskie formveides meklējumi saistīti ar verlibra, asociatīvisma, hiperbolizācijas, poētisko pārnesumu, interpunkciju novāciju, paradoksa elementiem. Pierādīta izvirzītā hipotēze: M. Kroma ir nozīmīgākā 20. gadsimta urbāniste latviešu lirikā, novatoriskie elementi 60.–80. gadu daiļradē veido un nostiprina laikmetīgas sievietes pasaules konceptu latviešu literatūrā, novatoriskie formas elementi realizē modernās lirikas estētikai raksturīgos principus.

In accordance with the objective of the present Master’s paper – “Novatoric Elements in Monta Kroma’s 1960s–1980s Poetry” – the creative legacy of 20th century poet M. Kroma was investigated in detail, as well as the most conservative elements of poetics and form in symptomatic 1960s–1980s poetry collections were revealed and analysed. Novatoric poetic elements are closely related to creation of a concept of a substantively new, contemporary woman; urbanism; concepts of corporeality, sensuality, creativity, visuality in field of female experience. Searching for novatoric form creation are related to elements of free verse, associative poetry, hyperbolization, poetry shift, novation of punctuation, elements of paradox. The presented hypothesis was proved: M.Kroma is the most significant 20th century urbanist of Latvian poetry; novatoric elements in her 1960s-1980s works form and establish the concept of a contemporary female’s world in Latvian literature; novatoric elements of form fulfil the principles characteristic to contemporary aesthetics of poetry.
Novatoric Elements in Monta Kroma’s 1960s–1980s Poetry
Keywords: Filoloģija; Monta Kroma; lirika; novatorisms; sievietes koncepts; urbānisms