Augšējā krīta kaļķakmeņi Untersberga kalna apkārtnē, Alpos: sastāvs, uzbūve un sedimentācijas apstākļu interpretācija - Klievēns, Edgars (Latvijas Universitāte, 2015)
Klievēns E., 2015. Augšējā krīta kaļķakmeņi Untersberga kalna apkartnē, Alpos: sastāvs, uzbūve un sedimentācijas apstākļu interpretācija. Maģistra darbs. Rīga, Latvijas Universitāte. 67 lpp.Maģistra darbā ir raksturots Untersberga kalna apkārtnē esošo augšējā krīta kaļķakmeņu sastāvs, uzbūve un sedimentācijas apstākļi. Darbā veikta zinātniskās literatūras analīze, kaļķakmeņu pieslīpņu un plānslīpējumu izgatavošana, sagatavotā kaļķakmens materiāla fotoskenēšana un datu kamerālā apstrāde, kaļķakmeņu uzbūves un komponentu identifikācija, un aprakstīšana, fāciju un fāciju asociāciju nodalīšana, pētīto kaļķakmeņu veidošanās apstākļu interpretācija. Secināts, ka kaļķakmeņi no Kīferas atradnes lielākoties veidojušies dažādu tipu lagūnās un seklā ūdenī Gosau jūras šelfa iekšējā daļā, savukārt pētītie kaļķakmeņi no Šteindlas atradnes veidojušies arī seklas jūras apstākļos, tomēr ir pazīmes, kas liecina par mazliet dziļākas jūras apstākļiem un aluviāli ietekmētu sedimentāciju, kā arī turbidītu un drupu materiāla plūsmām. Kaļķakmeņu graudu izmēri un konglomerātiskā materiāla daudzums palielinās virzienā uz dienvidiem.

Klievens E., 2015. Upper Cretaceous limestones at mount Untersberg vicinity, Alps: composition, structure and sedimentary environment interpretation. Master`s thesis. Riga, University of Latvia. 67 pp.Master's thesis is focused on characterization of composition and structure of of the Upper Cretaceous limestones, in vicinity of mount Untersberg, and interpretation of their sedimentary environment. Work is based on analysis of scientific literature, preparation of limestone polished slabs and thin-sections, photoscanning of prepared limestone material, description and identification of limestone structure, composition and component identification, dividing of facies and their associations, as well as interpretation of sedimentary environments of studied carbonate deposits. It was concluded that limestones from Kiefer quarry were formed mostly in various types of lagoons and shallow water environment of the Gosau Sea inner shelf. Limestones from Steindl quarry were also formed mostly in shallow marine conditions, but there are numerous signs of a slightly deeper marine conditions and alluvial influence on limestone sedimentation, as well as active environments of turbidity flows and debris flows. The grain size and content of conglomeratic material in studied limestones increases towards the south.
Upper Cretaceous limestones at mount Untersberg vicinity, Alps: composition, structure and sedimentary environment interpretation
Keywords: Ģeoloģija; karbonātu sedimentācija; konglomerāti; Ziemeļu kaļķakmens Alpi; lagūnas; sekla jūra