Autovadīšanas manevru noteikšana izmantojot viedtālruni - Dembovskis, Toms (Latvijas Universitāte, 2015)
Automašīnas ir mūsdienu izplatītākais transporta līdzeklis, ar ko ir saistīta gan mūsu ikdiena, gan neskaitāmas uzņēmējdarbības jomas. Diemžēl ir ļoti maz iespēju iegūt informāciju par to, kā automašīnas tiek izmantotas. Viedtālruņi mūsdienās ir ļoti plaši izplatīti un tie ir aprīkoti ar sensoriem, kas var tikt izmantoti šīs problēmas risināšanā. Šajā darbā tiek izpētīta iespēja izmantot autovadītāja viedtālruņa sensoru iegūto informāciju, lai automatizētā veidā noteiktu vadītāja veiktos manevrus autovadīšanas laikā. Darba ietvaros tiek apzināti līdzīgi pētījumi un risinājumi, kā arī apskatīti un analizēti viedtālruņos sastopamie sensori un pārbaudīti šo sensoru mērījumi autovadīšanas laikā. Darba rezultātā tiek izstrādāts konceptuāls risinājums un arī risinājumam atbilstošs programmatūras prototips, kas spējīgs atpazīt veiktos manevrus.

Cars are a big part of our society. Many areas of our everyday lives, businesses and infrastructure revolve around driving. However the possibilities for getting information about how cars are used, are very limited. Smartphones nowadays are very common and equipped with an array of sensors, that can be used to solve the problem. This thesis explores the possibility to use the data acquired from the drivers phone to detect and analyze, maneuvers performed by the driver. As part of this thesis similar studies and solutions where examined as well as the sensors that are available in smartphones and the output data that these sensors provide during driving. As a result of the thesis a conceptual solution was designed and software prototype was created according to the solution. The prototype was tested in real driving conditions.
Driving manouver detection with a smartphone
Keywords: Datorzinātne; Viedtālrunis; iOS; Autovadīšana; Manevru noteikšana