Latvijas nacionālo partizānu kustība Latvijas PSR historiogrāfijas atspogļojumā - Poikāne, Beāte (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba “Latvijas nacionālo partizānu kustība Latvijas PSR historiogrāfijas atspoguļojumā” mērķis ir noskaidrot bruņotās pretošanās kustības interpretāciju Latvijas PSR literatūrā. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka bruņotās pretošanās kustības attēlojums padomju laika literatūrā lielākoties ir fragmentārs un stipri ideoloģizēts. Tekstos vērojami tīši noklusējumi un faktu neatbilstība reālajiem vēstures notikumiem. Tuvojoties atmodas periodam, iedzīvotāju izglītošanas nolūkā tika mēģināts apzināt notikumus, kuri risinājās pēckara Latvijas PSR teritorijā. Neskatoties uz publikāciju skaita palielināšanos, kurā skarta nacionālās pretošanās kustības tematika, autori joprojām pauda nostāju tā, kā prasīja tā laika cenzūra. Padomju laika autoru uzskatus attiecībā uz partizānu kustību pēckara Latvijas teritorijā ietekmēja galvenokārt Latvijas PSR pastāvošā ideoloģija un padomju varas iekārta Latvijā.

The aim of the Bachelors paper „Guerilla warfare in Latvia as shown in Latvian SSR historiography”: determine the interpretation of the armored resistance movement in Latvian Soviet literature. The research will uncover the overly ideologized portrayal of the armored resistance movement in Latvian Soviet literature. The presence of intentional concealment and the factual disparity is often seen in texts. There’s also show deliberate defaults and inconsistencies of facts with real historical events. As the awakening period approached, there was an attempt to know more about the events that took place in the post-war territory of the Latvian SSR in order to educate the local population. Despite the increase in the number of publications dealing with the subject of the national resistance movement, the authors still expressed their position as required by the soviet censorship of that period. The opinions of Soviet authors about postwar guerilla warfare in the territories of Latvia were mainly influenced by the existing ideology and state power of Soviet Latvia.
Guerilla warfare in Latvia as shown in Latvian SSR historiography
Keywords: Vēsture; Latvijas nacionālā partizānu kustība; Latvijas padomju historiogrāfija; Partizānu karš; Komunisms