Nieru sīnusu taukaudu asimetriskas uzkrāšanās saistība ar agrīnu nieru bojājumu biomarķieru līmeni serumā - Krieviņa, Gita (Latvijas Universitāte, 2018)
Pētījuma mērķis bija noteikt nieru sīnusu un abdominālo taukaudu tilpumus, to saistību ar agrīnu nieru bojājuma un taukaudus raksturojošu biomarķieru koncentrācijām serumā asimptomātiskām, vidēja vecuma pieaugušām personām. Rezultāti liecina, ka analizējot nieru sīnusu taukaudus, primāra uzmanība jāpievērš tieši kreisās nieres sīnusa taukaudu depo. Tā kā tas uzkrāj būtiski lielāku taukaudu masu, agrīnās izmaiņas varētu novērot tieši kreisajā nierē. Taukaudu uzkrāšanās nieres sīnusā ir saistīta ar viscerālo taukaudu daudzumu, nieru bojājuma molekulas 1 un fibroblastu augšanas faktora 21 koncentrācijas pieaugumu asinīs. Nieru sīnusu taukaudus var saistīti ar nefronu proksimālo izlocīto kanāliņu epitēlija šūnu bojājumiem. Nieres sīnusa taukaudi; Aptaukošanās; KIM-1; FGF-21; Viscerālie taukaudi

The aim of the study was to quantify RS and abdominal adipose tissue volumes, their association with early kidney damage and adipose tissue characterising biomarkers in the serum in asymptomatic middle-aged adults. Regardless of gender, adipose tissue in the renal sinus accumulates asymmetrically–the left renal sinus accumulates a significantly higher amount of adipose tissue. Thus, primarily renal sinus adipose tissue effects should be assessed on the left kidney. Accumulation of adipose tissue in the renal sinus is related with the visceral adipose amount, kidney injury molecule 1 and fibroblast growth factor 21 concentration increase in the serum and imply that renal sinus adipose tissue may be associated with an increased risk for proximal convoluted tubule epithelial cells damage. Renal sinus adipose tissue; Obesity; KIM-1; FGF-21; Visceral adipose tissue
The association between renal sinus adipose tissue asymmetric accumulation and early kidney damage biomarkers in the serum
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Bioloģija; Cilvēka un dzīvnieku fizioloģija; Biology; Human and animal physiology