Oriģinālu irīdija metālorganikas kompleksu pētījumi un to pielietojums gaismas emitējošās diodēs - Zommere, Margarita Anna (Latvijas Universitāte, 2023)
Organiskās gaismas emitējošās diodes (OLED) kļūst aizvien populārākas to augstās efektivitātes un krāsas tīrības dēļ. Otrās paaudzes OLED ir izgatavotas no smago metālu organiskajiem kompleksiem, kas var luminiscēt, izmantojot fosforescences mehānismu. Šiem savienojumiem piemīt spēcīga starpmolekulārā mijiedarbība, kas dzēš ierosinātos stāvokļus, tāpēc tika izveidoti oriģināli savienojumi, kuri veido ciešu starpmolekulāro sakārtošanos starp aromātiskām palīggrupām un ekranē irīdija kompleksa kodolu mijiedarbību. Darbā tika analizētas oriģinālo savienojumu fotoluminiscentās un elektroluminiscentās īpašības, kā arī pārbaudīta to efektivitāte reālās OLED ierīcēs, kas veidotas gan pēc šķīduma uzklāšanas, gan termiskās iztvaicēšanas metodes. Molekulu pakošanās princips efektīvāk strādā molekulām, kurām tika pievienotas garākas etilacetātķēdes, kas paaugstina to efektivitāti plānajās kārtiņās.

Organic light-emitting diodes (OLEDs) are becoming widely used in displays due to their pure colour and high efficiency. Second-generation OLEDs are heavy metal-based emitters which can emit light through phosphorescence. These compounds have strong intermolecular interaction that eliminates excited states. To protect excited states original iridium metalorganic complexes with an intramolecular stacking process were investigated. For all the compounds emission spectra, photoluminescence kinetics and photoluminescence quantum yield were measured in both solutions and thin films. Also, their efficiency was tested in solution processable and thermally evaporated OLED devices. The stacking principle works more efficiently for molecules with longer ethyl acetate chains, which increases their efficiency in thin films.
Investigation of Original Iridium Organometallic Complexes and Their Application in Light-Emitting Diodes
Keywords: Fizika; Otrās paaudzes gaismu emitējošās diodes; irīdija metālorganikas kompleksi; starpmolekulārā sakārtošanās; OLED