Dzimumu ekonomiskās nevienlīdzības ietekme uz sieviešu līdzdalību STEM (zinātne, tehnoloģijas, inženierzinātne un matemātika) jomās Latvijas darba tirgū - Točilova, Alīna (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darba tē ma ir “Dzimumu ekonomiskās nevienlīdzības ietekme uz sieviešu līdzdalību STEM (zinā tne, tehnoloģ ijas, inž enierzinā tne un matemā tika) jomās Latvijas darba tirgū”. Dzimumu ekonomiskā nevienlīdzība un sieviešu līdzdalība STEM jomās ir aktuālas tēmas, kurām pievērš uzmanību gan starptautiskās organizācijas, gan katra valsts atsevišķi, jo šie faktori ietekmē valstu ekonomisko izaugsmi, kā arī kopējo iedzīvotāju labklājību valstī. Darba mērķis ir izanalizēt, cik lielā mērā dzimumu ekonomiskā nevienlīdzība ietekmē sieviešu līdzdalību STEM jomās Latvijas darba tirgū un apskatīt, cik efektīvi ir valsts veiktie pasākumi attiecība uz dzimumu ekonomiskās vienlīdzības veicināšanu. Darba pētījumā veikta aptauja. Respondentu skaits – 149. Pētījumā secināts, ka uz sieviešu līdzdalību STEM jomā ietekmē gan sociālie faktori galvenokārt stereotipi par dzimumu darba sadali, gan ekonomiskie faktori galvenokārt grūtniecības un bērnu aprūpes darba tiesības. Lai saglabātu lielu sieviešu skaitu STEM jomās Latvijas darba tirgū, valstij ir jāfokusējas uz skolas sistēmas pilnveidošanu.

The topic of the bachelor's thesis is "The impact of gender economic inequality on women's participation in STEM (science, technology, engineering and mathematics) in the Latvian labor market". Gender economic inequality and women's participation in STEM are topical issues that are being addressed by both international organizations and countries itself, as these factors affect national economic growth as well as the overall well-being of the country's population. The aim of the study is to analyze the extent to which gender economic inequality affects women's participation in STEM in the Latvian labor market and to examine the effectiveness of the measures taken by the Latvian government to promote gender economic equality. A qualitative method, STEM workers’ survey, was used in this research. Number of respondents - 149. The results of the research show that women's participation in STEM is influenced by both social factors, mainly stereotypes about the gender division of labor, and economic factors, mainly pregnancy and childcare employment rights. In order to maintain a large number of women in STEM in the Latvian labor market, was concluded that the state should focus on improving the school system regarding STEM subjects.
The impact of gender economic inequality on women's participation in STEM (science, technology, engineering and mathematics) in the Latvian labor market
Keywords: Ekonomika; dzimumu nevienlīdzība; dzimumu ekonomiskā nevienlīdzība darba tirgū; sieviešu līdzdalība STEM jomās; rīcībpolitika