Formulas un frazeoloģismi ar komponentiem 'ūdens', 'uguns', 'gaiss', 'zeme' indoeiropiešu mitoloģiski poētiskajā tradīcijā (salīdzinoši vēsturiskais aspekts) - Furdaka, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2010)
Formulas un frazeoloģismi ar komponentiem 'ūdens', 'uguns', 'gaiss', 'zeme' indoeiropiešu mitoloģiski poētiskajā tradīcijā (salīdzinoši vēsturiskais aspekts): maģistra darbs. – Rīga, 2010. – 83 lpp. Darbs ir veltīts indoeiropiešu pirmformulu un pirmnozīmju pētīšanai, kas tiek aktualizētas formulās un frazeoloģismos ar komponentiem ūdens, uguns, gaiss, zeme vai arī ar jēdzienu lauku “ūdens”, “uguns”, “gaiss”, “zeme” komponentiem. Autore veic formulu un frazeoloģismu salīdzinoši vēsturisko analīzi, lai atklātu pirmformulas un pirmnozīmes, kas ir raksturīgas indoeiropiešu mitoloģiski poētiskajai tradīcijai. Pētījums var ieinteresēt filologus, kas nodarbojas indoeiropiešu valodu pētīšanas, vēsturiskās valodniecības un frazeoloģijas sfērā. ATSLĒGVĀRDI: Indoeiropiešu valodas, formula, frazeoloģisms, primformula, pirmnozīme.

Formulae and Phraseological Units with Components 'water', 'fire', 'air', 'earth' in Indo-European Mythological and Poetical Tradition (Comparative-Historical Aspect): master thesis. – Riga, 2010. – 83 p. Work is dedicated to the research of Indo-European ancient formulae and meanings that are found in formulas and phraseological units with components water, fire, air, the earth or with components of conceptual fields "water", "fire", "air", "earth". The author carries out the comparative-historical analysis of formulae and phraseological units for the purpose of revealing ancient formulae and meanings, typical characteristic for Indo-European mythological and poetical tradition. This research can interest the philologists, studying Indo-European languages, historical linguistics and phraseology. KEY WORDS: Indo-European language studies, formula, phraseological unit, ancient formula, ancient meaning.
Formulae and Phraseological Units with Components 'water', 'fire', 'air', 'earth' in Indo-European Mythological and Poetical Tradition (Comparative-Historical Aspect)
Keywords: Filoloģija