Sirds ķirurģijā naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāte - Jerjomina, Marija (Latvijas Universitāte, 2023)
Maģistra darba tēma – Sirds ķirurģijā naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāte. Tēmas aktualitāti nosaka pasaulē nesen veiktie pētījumi par maiņu darba negatīvo ietekmi uz veselības aprūpes darbinieku dzīves kvalitāti. Pasaules un Latvijas pētījumu rezultātos tika konstatēta tendence, uz medicīnas darbinieku fiziskās un emocionālās labsajūtas pasliktināšanos nakts darba dēļ. Tēmas novitāti nosaka, ka Latvijas Sirds ķirurģijas centrā līdz šim nav veikti līdzīgie pētījumi. Darba autore uzskata, ka maģistra darbam ir praktiska nozīme, jo balstoties uz pētījuma rezultātiem, ir izstrādātas praktiskās rekomendācijas, kā uzlabot naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāti, kuras var izmantot māsu darbā. Pētījuma mērķis ir izpētīt sirds ķirurģijā naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāti. Pētījuma uzdevumi ir (1) novērtēt naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāti, izmantojot Pasaules Veselības Organizācijas izveidotu dzīves kvalitātes novērtējuma aptauju – World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF); (2) noskaidrot sirds ķirurģijā naktīs strādājošo māsu pieredzi; (3) noskaidrot dzīves kvalitāti ietekmējošus faktorus; (4) izpētīt nakts darba ietekmi uz dzīves kvalitāti; (5) izstrādāt praktiskās rekomendācijas sirds ķirurģijā naktīs strādājošām māsām. Pētījuma hipotēze: Nakts darbs negatīvi ietekmē sirds ķirurģijā strādājošo māsu dzīves kvalitāti. Pētījuma jautājums: Kāda ir sirds ķirurģijā naktīs strādājošo māsu dzīves kvalitāte? Pētījuma metode: Jauktā pētījuma metode. Pētījuma instrumenti: WHOQOL-BREF aptauja un fokusgrupas intervija. Pētījuma respondenti: 25 sirds ķirurģijā naktīs strādājošas māsas – aptaujai; 6 sirds ķirurģijā naktīs strādājošas māsas – fokusgrupas intervijai. Pētījuma rezultāti liecina, ka dzīves kvalitātes pašvērtējumā lielāka respondentu daļa norādīja, ka savu dzīves kvalitāti vērtē labi. Tomēr, pārējie pētījumu rezultāti rāda, ka nakts darbs negatīvi ietekmē respondentu dzīves kvalitātes dažādus aspektus. Izvirzīta hipotēze ir daļēji apstiprinājusies.

The subject of the master paper – quality of life of nurses working at night in cardiac surgery. The relevance of the master paper is based on the recently conducted studies about the negative impact of shift work on the quality of life of health care workers. In the results of world and Latvian studies, there is a tendency of deterioration of the physical and emotional well-being of medical workers due to night work. The novelty of the master paper is determined by the fact that similar studies have not been conducted in the Latvian Cardiac Surgery Center. The author believes that the master's paper will have practical significance – the results can be integrated in the nurse’s clinic. Based on the results of the research, are developed practical recommendations how to improve the quality of life of nurses working at night. The aim of the research is to determine quality of life of nurses working at night in cardiac surgery. Tasks of the research are (1) to evaluate the quality of life of nurses working at night, using the World Health Organization Quality of Life (WHOQOL-BREF) questionnaire; (2) to find out the experience of nurses working at night in cardiac surgery; (3) to find out the quality of life affecting factors; (4) to investigate the impact of night work on quality of life; (5) to develop practical recommendations for nurses working at night in cardiac surgery. The elaborated hypothesis of the research: Night work has a negative impact on quality of life of nurses working in cardiac surgery. The question of the research: What is the quality of life of nurses working at night in cardiac surgery? The method of the research: Mixed strategy of the research. Tools of the research: WHOQOL-BREF questionnaire and an interview of the focus group. Participants of the research: 25 nurses working at night in cardiac surgery - for the survey; 6 nurses working at night in cardiac surgery – for an interview of the focus group. The result of the research show that most of participants have appreciated their quality of life as good. However, the other results of the research show that night work has a negative impact on various aspects of the quality of life. The elaborated hypothesis is partially confirmed.
Quality of life of nurses working at night in cardiac surgery
Keywords: Medicīna; Sirds ķirurģija; Nakts darbs; Māsa; Dzīves kvalitāte