Micēlija biokompozītu ķīmiskā sastāva izmaiņas bazīdijsēnes hifām iedarbojoties uz substrātu - Cars, Daniels (Latvijas Universitāte, 2024)
Micēlija biokompozīti ir potenciāla alternatīva dažādiem plastmasas izstrādājumiem. Micēlija biokompozīts tiek veidots, baltās trupes sēnei kolonizējot lignocelulozes substrātu. Ir svarīgi izpētīt biokompozītu veidošanās procesā notikušās izmaiņas lignocelulozes substrātā, lai rastu dziļāku izpratni par sēnes un substrāta mijiedarbību. Šī darba ietvaros sējas kaņepes (Cannabis sativa) spaļu un āra bērza (Betula pendula) slīpputekļu un zāģskaidu substrāti tika inokulēti ar Trametes versicolor micēliju. Substrātiem un izaudzētajiem micēlija biokompozītiem tika veiktas gravimetriskās analīzes, Furjē transformācijas infrasarkanā spektroskopija (FTIR), CHNS(O) satura un pH noteikšana. Pēc sēnes iedarbības uz substrātu samazinājās pH, relatīvais lignīna saturs un C/N attiecība, taču palielinājās relatīvā proteīnu un neorganisko vielu saturs.

Mycelium biocomposites are a potential alternative to expanded polystyrene and polyurethane foam. Mycelium biocomposite is formed by the colonisation of a lignocellulosic substrate by white rot fungus. It is important to study the changes in the lignocellulosic substrate during the formation of biocomposites to gain a deeper understanding of the interaction between the fungus and the substrate. In this work, substrates of hemp (Cannabis sativa) shives, silver birch (Betula pendula) fine and coarse sawdust were inoculated with Trametes versicolor mycelium. The substrates and the mycelium biocomposites were subjected to gravimetric analyses, Fourier-transform infrared spectroscopy (FTIR), and determination of CHNS(O) content and pH. After exposure of the fungus to the substrate, pH, relative lignin amount and C/N ratio decreased, but relative protein and inorganic concentrations increased.
Changes in the chemical composition of mycelium-based biocomposites upon exposure of Basidiomycota hyphae to a substrate
Keywords: Bioloģija; micēlija biokompozīti; kaņepju spaļi; bērza zāģskaidas; lignocelulozes noārdīšana; Trametes versicolor