Uztvertā stresa, ikdienas grūtību saistība ar ēšanas uzvedības modeļiem un ķermeņa masas indeksu sievietēm un vīriešiem. - Vanags, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2011)
Pētījuma mērķis bija noteikt, vai pastāv saistība starp uztvertā stresa, ikdienas grūtību līmeni un dažādiem ēšanas uzvedības modeļiem sievietēm un vīriešiem, kā arī kāda šī saistība pastāv indivīdiem ar pazeminātu, normālu un palielinātu ķermeņa masas indeksu. Pētījumā piedalījās 190 sievietes un 49 vīrieši, vecumā no 17-53 gadiem. Izmantotās pētījuma metodes bija “Uztvertā stresa skala” (Perceived stress scale (PSS-10); Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983. Ievas Stokenbergas adaptācija, 2008), “Ēšanas uzvedības modeļu aptauja” (Eating Behaviour Patterns Questionnaire (EBPQ); Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003. Adaptācija latviešu valodā (Vanags, Laizāne, Asmine, 2010) un Ķermeņa masas indeksa anketa. Rezultāti parādīja, ka indivīdiem palielināts stresa līmenis nozīmīgi ir saistīts ar saldo un ātro uzkodu lietošanu, emocionālo ēšanu un neplānotu jeb impulsīvu ēšanu. Atšķirības tika atrastas uztvertā stresa skalas un ēšanas uzvedības modeļu mērījumos sieviešu un vīriešu izlasēs. Sakarības starp uztverto stresu un ēšanas modeļiem norāda, ka īpaši tendēti nodoties neveselīgiem ēšanas ieradumiem, jo īpaši saldu un biežu uzkodu lietošanai, ir indivīdi ar palielinātu svaru un jo sevišķi sieviešu izlasē. Pētījumā gūtie rezultāti saskan ar vadošajiem pētījumiem stresa un ēšanas uzvedības sakarībās, turklāt tiek gūts apstiprinājums pētījuma jautājumu, vai ķermeņa masas indekss ir saistīts ar stresa un ēšanas modeļu saistībām. Darbam ir nozīme, veidojot pamatu turpmākajiem pētījumiem par stresa ietekmi uz ēšanas uzvedību.

The aim of the study was to examine the ralationship between perceived stress, daily hassles and several eating behaviours and body mass index in a sample of both gender. The participants of the study were 190 females and 49 male, and participant’s age was between 17-53. The methods used to find out the relation were Perceived stress scale ((PSS-10) Cohen, Kamarck, & Mermelstein, 1983. Adaptation of Ieva Stokenberga, 2008), Daily Hassles Scale-Revised (Holm & Holroyd, 1992. Adaptation of Ieva Stokenberga, 2010), Eating Behaviour Patterns Questionnaire ((EBPQ); Schlundt, Hargreaves, & Buchowski, 2003. Adaptation of Vanags, Laizāne, Asmine, 2010) and Body mass index qustionnaire. The results showed statistically significant correlations between perceived stress, daily hassles level and snacking, emotional eating, haphazard planning among participants. Gender differences were found for the percevied stress scale and eating behaviour patterns questionnaire. Correlations between perceived stress and eating behaviours, particularly snacking, showed relationship is stronger among overweight and female participants. The findings are consistent with other main studies which demonstrate a link between stress and eating, furthermore results of the research showed significant connections of stress, eating and BMI. The research has a practical meaning forming the fundamental aspect of stress impact to eating behaviour.
Relationships between perceived stress, daily hassles, eating behaviour patterns and body mass index in a sample of female and male.
Keywords: Psiholoģija