Gaismas avota spektrālā sastāva ietekme uz krāsu redzes deficītu izvērtēšanu ar Farnsworth-Munsell 100 testu - Dilendorfa, Kate (Latvijas Universitāte, 2022)
Darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 25 lapaspusēm. Tas satur 9 attēlus, 3 tabulas, 2 pielikumus un 41 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis ir izpētīt, kā gaismas avota spektrālais sastāvs ietekmē Farnsworth-Munsell 100 Hue krāsu sakārtošanas testa (FM-100) rezultātus, un noskaidrot tā nozīmi krāsu redzes diagnostikā. Pētījuma dalībnieki veica šo krāsu sakārtošanas testu 4 dažādu CIE standarta gaismas avotu klātbūtnē – CIE A, CIE D65, CIE F2 un CIE F11. Tika atklāta statistiska nozīmība gaismas avota spektrālā sastāva ietekmei uz FM-100 krāsu sakārtošanas testa S-indeksa vērtību pēc Vingrys & Kingsmith (1988) analīzes metodes, bet ne uz C-indeksa vērtību (p = 0,01).

The thesis is written in Latvian on 25 pages. It contains 9 figures, 3 tables, 2 appendices, and 41 references. The aim of this work is to investigate how the spectral composition of a light source affects the results of the Farnsworth-Munsell 100 Hue colour arrangement test (FM-100) and to investigate it’s role in colour vision diagnostics. Study participants performed this colour vision arrangement tests in the presence of 4 different CIE standard illuminants : CIE A, CIE D65, CIE F2 and CIE F11. Statistical significance was found for the effect of the spectral composition of the light source on the S-index value of the FM-100 color arrangement test according to Vingrys & Kingsmith (1988) method, but not on the C-index value (p = 0.01).
The Effect of the Light Source Spectral Composition on Colour Vision Evaluation with Farnsworth-Munsell 100 Test
Keywords: Fizika; krāsu redze; krāsu redzes deficīti; Farnsworth-Munsell 100 Hue test; gaismas avoti