Biešu sulas koncentrāta ietekme uz futbolistu fiziskajām darbaspējām atkārtotas sprinta slodzes laikā - Krūmiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2021)
Pēdējās desmitgades laikā nitrātu (NO3-) un to metabolītu labvēlīgā ietekme uz augstas intensitātes intervāla veida slodzi bijusi aprakstīta dažādos uztura pētījumos (Bailey et.al. 2012, Jones et.al. 2018). Darba mērķis bija novērtēt, kā biešu sulas koncentrāts, kas ir bagātīgs NO3- avots, spēj uzlabot sportistu spējas veikt atkārtotus, maksimālas intensitātes sprintus. Pētījumā piedalījās 7 Rīgas futbola skolas audzēknes vecumā no 15 līdz 22 gadiem. Dalībniecēm pētījuma laikā bija divas testēšanas dienas - kontroles variants un eksperimentālais variants, kur pētāmās personas veica maksimālas intensitātes 10 atkārtotu sprintu testu, kurš bija 20 m garš skriešanas intervāls, pēc kura sekoja 20 s gara atpūtas pauze. Eksperimentālajā variantā 2 h 30 min pirms testa veikšanas dalībnieces izdzēra 100 ml biešu sulas koncentrātu, kas vidēji saturēja 400 mg nitrātu. Izmantojot speciālu aparatūru tika noteikts sprintu laiks, kā arī sirdsdarbības frekvences un muskuļu oksigenācijas parametru izmaiņas slodzes intervālu laikā. Bakalaura darbā tika secināts, ka nitrātu uzņemšana pirms atkārtotu, maksimālas intensitātes sprintu veikšanas neuzlabo sprinta ātrumu un noguruma indeksu. Uzņemot nitrātus pirms augstas intensitātes slodzes, sirdsdarbības frekvencei ir tendence samazināties, un, nitrātu lietošana pirms atkārtotas sprinta slodzes, iespējams, veicina straujāku m.gastrocnemius lateralis muskuļaudu deoksigenāciju pirmo divu sprintu laikā. Nitrātu uzņemšana pirms atkārtotas sprinta slodzes neuzlabo THb koncentrāciju m.gastrocnemius lateralis muskuļaudos, kas liecina, ka muskuļaudu asinsapgāde netiek ietekmēta.

Over the last decade, the beneficial effect of nitrates (NO3-) and their metabolism to high intensity interval type excercise has been described in various nutritional studies (Bailey et.al. 2012, Jones et.al. 2018). The aim of the study was to evaluate how beet juice concentrate, which is a rich source of NO3, can improve the ability of athletes to repeatedly do maximal intensity sprints. Seven female players from Riga Football School aged 15 to 22 participated in the study. Participants had two days of testing during the study – a control version and an experimental version, where subjects performed a maximum intensity repeat test of 10 sprints, which was a 20 m long running interval followed by a 20 s rest time. In the experimental version, the participants drank 100 ml of beet juice concentrate, which contained an average of 400 mg of nitrate. Sprint time, as well as changes in heart rate and muscle oxygenation parameters during exercise intervals, were determined using special equipment. The bachelor’s thesis concludes that the intake of nitrates before performing repeated, maximum intensity sprints does not improve the sprint speed and fatigue index. When taking nitrates before high-intensity exercise, the heart rate tends to decrease, and the use of nitrates before repeated sprint exercise is likely to promote more rapid deoxygenation of M. gastrocnemius lateralis muscle during the first two sprints. Nitrate intake before re-sprinting does not improve THb levels in the muscle tissue of gastrocnemius lateralis, suggesting that muscle blood supply is not affected.
The effect of beetroot juice concentrate on repeated sprint performance in soccer players
Keywords: Bioloģija; Biešu sulas koncentrāts; Atkārtotu sprintu slodze; Fiziskās darbaspējas; Sirdsdarbības frekvence; Muskuļu oksigenācija